Slavearbejdere i Qatar er vigtig eksportvare for Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Over en fjerdedel af migrantarbejdsstyrken i Qatar, der er værtsland for VM i håndbold, er arbejdere fra Nepal. Mange af dem lever under slavelignende forhold og knokler 14 timer eller mere hver dag i et desperat håb om at kunne brødføde deres familier.

Flere medier har i forbindelse med VM i håndbold i Qatar beskrevet de slavelignende forhold, som mange migrantarbejdere i oliestaten lever under.

Migranterne lokkes af rekrutteringsfirmaer med løfter om store lønninger, som de kan sende hjem til familien. Ofte er virkeligheden dog en helt anden, når de kommer frem.

Det skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse.

På nuværende tidspunkt er der cirka 400.000 nepalesiske migrantarbejdere i Qatar, hvilket svarer til omkring 28 procent af Qatars samlede migrantarbejdsstyrke. Mange lever under slavelignende forhold.

”Vi ser eksempler på, at kvinder migrerer til Golfen eller Malaysia som hushjælp, hvor de bliver fysisk og seksuelt udnyttet. Vi ser mænd, der migrerer som bygningsarbejdere, og bliver indkvarteret i arbejdslejre. De arbejder ofte 14 timer eller mere hver eneste dag og ofte i bagende sol uden adgang til rent drikkevand, ” siger Jørgen Thomsen fra Folkekirkens Nødhjælp.

Vigtig eksportvare for Nepal

Det kan være forbundet med direkte fysisk fare at arbejde i Qatar. I 2014 døde der i gennemsnit en nepalesisk migrantarbejder hver anden dag i Qatar ifølge den britiske avis The Guardian.

De fleste migranter kommer fra Sydasien, hvor Folkekirkens Nødhjælp bl.a. arbejder for at sikre bedre forhold for de hundredtusindvis af fattige, der i desperation vælger at forlade deres hjem i håbet om at kunne brødføde deres familie.

Jørgen Thomsen fra Folkekirkens Nødhjælp forklarer, at det ofte er nød og ikke lyst, der driver migranter fra for eksempel Nepal til at rejse til Golfstaterne.

”De har ofte kun afgrøder til at brødføde familien i få måneder af året, og de er derfor nemme ofre for rekrutteringsfirmaer. De leder desperat efter en mulighed for overlevelse, og derfor er migrationsarbejde attraktivt,” siger Jørgen Thomsen.

De mange migranter fra Nepal rejser ofte til Golfstaterne, Indien, Malaysia og Kina for at finde arbejde, og med årene er de blevet en vigtig eksportvare for Nepal, der i dag afhænger af de penge, som migranterne sender hjem.

24 procent af Nepals bruttonationalprodukt udgøres af penge fra migranterne.