Regeringen i Somalia har opsagt et samarbejde med de De forenede Arabiske Emirater, der indebar at det arabiske land siden 2014 har betalt og stået for træningen af en del af Somalias regeringshær.
Opsigelsen kommer efter tre tasker med kontanter – i alt et beløb, der svarer til 58 millioner kroner – blev fundet i et fly fra Emiraterne, der var landet i Somalias hovedstad Mogadishu.
Fra regeringen i Emiraterne lyder det, at pengene skulle gå til betaling til soldaterne. Det fremgår ikke om denne metode har været benyttet tidligere eller om der er tale om en usædvanlig begivenhed.
De somaliske myndigheder opfatter pengetransporten, der foregik i umærkede tasker, som mistænksom og har iværksat en undersøgelse.
En militær magt
De forenede Arabiske Emirater har i de seneste år positioneret sig som en militær magt i og omkring den arabiske halvø. Landet er for tiden kraftigt involveret i krigen i Yemen, hvor dets styrker kæmper sammen med styrker fra bl.a. Saudi-Arabien.
Krisen mellem det arabiske land og Somalia skal muligvis også ses i lyset af magtkampen mellem bl.a. Saudi-Arabien og De forenede Arabiske Emirater og Qatar. Ifølge Al-Jazeera begyndte det at gå skævt mellem de to lande i juni 2017, hvor Somalia sagde nej til at stoppe alt samarbejde med Qatar, som Emiraterne og Saudi-Arabien ønskede.
I marts 2018 indgik Emiraterne en aftale med Somaliland om at træne soldater. Somaliland er Somalias nordligste region og den har de facto har løsrevet sig men er ikke officielt anerkendes af andre stater.
Et firma fra Emiraterne har også indgået en aftale om at drive havnen i Somalias hovedstad Berbera og er desuden begyndt etableringen af en militærbase i byen, skriver Al-Jazeera.
Somalia kræver at Somaliland dropper løsrivelsen og er utilfreds med at andre stater behandler provinsen som en suverænt land.