Sport skal øge forståelsen mellem unge libanesere og syrere

Forfatter billede

Af Camilla Paulsen, GAME

Unge libanesere og syrere samarbejder om at arrangere street sport aktiviteter for syriske og libanesiske børn i Libanon. Det giver dem redskaber til at arbejde med demokrati, konflikthåndtering og ligestilling mellem kønnene.

Mens krigen i Syrien lægger et kolossalt pres på såvel den syriske civilbefolkning som de nabolande, der skal løfte en stor flygtningebyrde, er et danskstøttet sportsprojekt vokset op i Libanon, hvor mere end én million syriske flygtninge har søgt tilflugt.

Syriske og libanesiske børn og unge skal selv skabe integration og forandring gennem street sport. I projektet uddannes unge syrere og libanesere til at være trænere i street sport og samtidig være demokratiske rollemodeller over for andre børn og unge.

Fire trænere fra den libanesiske organisation GAME var i sidste uge i Danmark for at samarbejde med trænere i GAME’s danske afdeling om, hvordan de bedst muligt giver de unge redskaber til at træne andre børn og unge.

Samtidig skal de udvikle metoder til at skabe demokratiske processer, ligestilling mellem kønnene og konflikthåndtering – alt sammen med gadeidrætten som redskab.

De unge vil også få værktøjer til at tolerere racistiske bemærkninger børnene imellem. Planen med projektet er, at 150 unge syrere og libanesere skal igennem workshops og få disse færdigheder, således at de kan nå ud til 5.000 børn i Libanon.

”Vi kan ikke længere vente på at regeringen tager ansvar, som en del af civilsamfundet har vi også et ansvar for at hjælpe de mange syrere, der befinder sig i Libanon,” siger Ibrahim Hourani, formand i GAME i Libanon, som forklaring på, at GAME har udarbejdet projektet.

Hver fjerde indbygger er syrer

Libanon er presset økonomisk og socialt af de mange syriske flygtninge, der befinder sig i landet. Tre år inde i konflikten er hver fjerde indbygger i Libanon syrer. Specielt er UNHCR bekymrede for de syriske børn og unge, da de frygter at tabe en hel generation på gulvet.

Uddannelsesministeriet i Libanon giver ganske vist de syriske børn lov til at gå i libanesiske skoler, men Ninette Kelley fra UNHCR påpegede under et seminar i efteråret, at der er 200.000 børn i den skoledygtige alder, som ikke har mulighed for at komme i skole.

Samtidig er der et akut behov for at få de syrere, der befinder sig i Libanon, integreret i lokalsamfundene. Den norske researchgruppe FAFO lavede i juni 2013 en undersøgelse i samarbejde med AUB (American University of Beirut) som viste, at 3 ud af 5 libanesere er utrygge ved at have syrere som tætte naboer, og kun halvdelen vil være trygge ved at arbejde sammen med syrere.

Svært at nå ud til syriske flygtninge

Regeringen i Libanon har ikke ønsket at oprette flygtningelejre for syrerne af frygt for, at det skal ende som de palæstinensiske flygtningelejre, der har været i landet i 60 år.

Dette gør det sværere at give nødhjælp og lave aktiviteter for syrerne, der er spredt ud over hele landet.

Men som Ibrahim Hourani understreger, er det nødvendigt at have aktiviteter for børnene og de unge.

GAME har træninger i Shatila, en af de palæstinensiske flygtningelejre i Libanon, hvor der efterhånden også bor mange syrere. Allerede ved første træningsgang dukkede 170 børn op for at være med. Det viser tydeligt, at der er et akut behov for at aktivere børnene.

Ahmed Hourani, som er træner i GAME i Libanon, mener at sporten er et godt redskab mod konflikt:

”I forhold til Libanons historie med 15 års borgerkrig mellem de forskellige religiøse sekter, er det vigtigt at samle disse børn og unge på kryds af religion og etnicitet, for at de konflikter, der allerede er tydelige i det libanesiske samfund, ikke udvikler sig til endnu voldeligere konflikter.”

Ibrahim Hourani er enig i dette:

”Det er vigtigt at de libanesiske børn får en forståelse for de syriske børns situation”.

Ibrahim Hourani forklarer også, at de har erfaret, at en del af de syriske børn, som kommer til træningerne, ikke har nogle idrætssko. De kommer og spiller basket eller fodbold i klipklappere.

Derfor er en af de nye ting, som GAME fokuserer på, at få danske børn, som dyrker street sport, til at sende deres sko til syriske børn i Libanon.

Projektet er finansieret af ActionAid og USaid.