Status for Det Arabiske Initiativ: Blandede bolcher

Forfatter billede

Danmark bistår medier og reformkræfter i de arabiske lande, men det giver ikke nødvendigvis større kulturel forståelse mellem dem og os, fremgår det af en evaluering (vurdering) af Det Arabiske Initiativ, som er en 10 år gammel særlig støttepulje under udviklingsbistanden.

Når det gælder mediestøtten under Det Arabiske Initiativ peger evalueringen på, at det er lykkedes – under de sidste ti års ofte voldsomme og komplekse forandringer i regionen – at nå gode resultater indenfor undersøgende journalistik, lokalradio og produktion af dokumentarfilm.

MEN: Initiativets andet hovedformål om at fremme dialog mellem danske og arabiske partnere er kun lykkedes i begrænset omfang, når det drejer sig om gensidig, øget kulturel forståelse, skriver Danidas evalueringskontor på sit website torsdag.

Dialogformålet finder evalueringen er opnået i “varierende grad” for danske og arabiske partnere. Arabiske partnere peger primært på øget viden om medieudvikling som deres vigtigste udbytte, mens danske partnere fremhæver bedre kulturel forståelse af den arabiske verden.

Langtidseffekter af dialogen ser evalueringen kun tegn på hos danske partnere.

Resultaternes holdbarhed på sigt vurderes som beskeden, og det ensidige fokus på partnerskaber som model til at fremme dialog kaldes begrænset.

Mange gode medie-projekter

Mediestøtten er typisk for Det Arabiske Initiativ i den forstand, at den baserer sig på langsigtede professionelle partnerskaber, der involverer mange slags aktører og en kombination af dialog- og reformorienterede aktiviteter.

Formålet om at støtte reformer ser evalueringen indfriet i kraft af positive resultater.

Evalueringen påviser navnlig reformresultater, der er opnået ved at bidrage til mediernes funktion som demokratiske platforme samt sikre øget mangfoldighed og højere professionelle standarder i det regionale mediebillede.

Resultaterne omfatter desuden bidrag til lovændringer for større mediefrihed, ikke mindst i Yemen.

Hertil kommer etablering og styrkelse af flagskibsinstitutioner som Arab Reporters for Investigative Journalism, Arab Working Group for Media Monitoring og Screen Institute Beirut.

MEN: Langtidseffekt og bæredygtighed af resultaterne vurderes at være begrænsede.

Mere klarhed over mål og stærkere styring

Evalueringen anbefaler, at Det Arabiske Initiativs dialogformål beskrives klarere – med andre ord: Strammes op.

En klarere definition skal gøre det nemmere at måle resultaterne af mediestøtten og tilrettelægge fremtidige indsatser så de får større effekt.

Evalueringen anbefaler stærkere programstyring med et robust system for monitorering og evaluering, hvor der rapporteres regelmæssigt og videndeles mellem mediestøttens nøglepartnere.

Evalueringen anbefaler også bedre koordering mellem de forskellige partnere, der arbejder med medier under Det Arabiske Initiativ.

Sammen med stærkere tilstedeværelse i landene i regionen skal det sikre mere langtidsholdbare resultater af mediestøtten.

Ti år og efterhånden mange penge

Det Arabiske Initiativ (DAI) blev lanceret i 2003 af den dav. VK-regering med det dobbelte formål at fremme lokale reformprocesser i Mellemøsten og Nordafrika og styrke dialogen mellem Danmark og landene i regionen.

Fra 2003 og indtil juni 2012 er der udbetalt 857,8 millioner kr. i medfør af DAI og afsat yderligere 275 mio. kr. årligt fra 2012 og frem.

Mediestøtte har været den største programdel med i alt 178 mio. kr. afsat hertil fra 2005 til 2012.

Evalueringen og et dansk resumé, der indeholder Danidas kommentarer til evalueringen, kan downloades på http://evaluering.um.dk

Direkte link til det danske resumé er
http://um.dk/en/~/media/UM/Danish-site/Documents/Danida/Resultater/Eval/201302Resume.pdf

Yderligere oplysninger hos:
Souschef for Danidas Evalueringskontor,
Margrethe Holm Andersen
tlf. 33 92 10 41 og e-mail: [email protected]