Så er der nyt fra Mariam Koné! Og du kender hende ikke.
Sangerinden og guitaristen fra Mali har oplevet mere modgang end de fleste. Alligevel har hun sikkert over de sidste ti år bevæget sig derhen, hvor det er umuligt at undgå at falde for kombinationen af elegance og modernitet.
Det ved de på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, hvor hun har studeret i flere omgange. Og hjemme på CAMM, konservatoriet i Bamako, som har et så strålende samarbejde med de danske venner.
Mariam Koné er aktuel med singlen Dja Kele som led i en kampagne, hvor hun i samarbejde med organisationerne CARI i Niger og ReSad med repræsentation i Mali, Burkina Faso, Niger og Frankrig kæmper mod ørkenens fremrykning i hele Sahelområdet. Via oplysning og kunstnere som Mariam Koné søger man at få befolkningen til aktivt at gå ind i – og tage ansvar i – kampen for et grønnere Sahel.
Kampagnen flugter med den store kampagne for en grøn mur, der skal strække sig tværs over Afrika fra Senegal i vest til Djibouti i øst, og hvor 20 lande er gået ind i et samarbejde støttet af blandt andre Verdensbanken.
Stolt smil
I det her tilfælde har de valgt en kunstner, der fremkalder et stolt smil hos de mange i blandt andet Danmark, som har været i berøring med en Mariam Koné, som i øvrigt er vokset op i en intellektuel familie og allerede for ti år siden fremstod som en singer-songwriter med sin helt egen agenda.
Samt ikke mindst en formidler med en egen evne til at få sine budskaber ud til alle på ethvert niveau, hvad enten hun gør det på sprogene bambara, fransk eller engelsk, som hun også har mestret siden gymnasiet. Faktisk tegnede alt lovende, for Mariam Koné blev gift og fik en datter med en af Malis mest lovende filminstruktører, der havde karriere i både hjemlandet og Frankrig, hvortil kufferten nærmest allerede var pakket. Den drøm varede, indtil han på den mest tragiske vis omkom i en Air Algerie-flyvemaskine, som styrtede ned i Sahara i sommeren 2014.
Alligevel har Mariam Koné som dedikeret enlig mor med støtte fra sin familie i Kati nær Bamako fortsat sin udvikling, ligesom hun fik sin master på konservatoriet, der gør at hun i dag er tilknyttet konservatoriet i Bamako som en meget afholdt lærer.
Mariam Koné har spillet et antal gange i Danmark, men det er især hjemme i Mali, at der er sket noget over de sidste år især. Hun har været så heldig at have den indflydelsesrige pianist, keyboardspiller og komponist Cheick Tidiane Seck som mentor. Denne mand, der også har arbejdet med Salif Keita og i sin tid stod bag Oumou Sangaré, så tidligt talentet hos den stille og selvbevidste kunstner in spe med et eget udtryk og – atypisk for en malisk sangerinde – en jazzet vibrato i altstemmen, samt endelig de altid progressive tilgange til tekst og musik.
Læg mærke til Mariam Koné. Det kunne være hendes år.