Fødselaren er udover politiker litterat og dr. phil. og spiller i det hele taget på en bred intellektuel palet. Og u-landshjælpen har altid været et af hans hjertebørn.
Derfor bredte der sig også en nærmest hørlig lettelse i Danidas irgange og andre steder i det danske u-landsmiljø, da det kom frem, at den nye borgerlige regering efter valget i november 2001 ville få netop ham som udenrigsminister.
Han kom til at stå med det politiske ansvar for dansk udviklingsbistand i godt fire år i sin egenskab af udenrigsminister. I 2005 indsatte den stadigt mere udenrigsinteresserede statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sin partifælle, Ulla Tørnæs, som udviklingsminister med særligt ansvar for u-landshhjællpen.
Fra 2001 til 2010 gennemgik verden voldsomme forandringer, som også affødte nye initiativer i dansk u-landsvirke. Per Stig Møllers vigtigste "barn" faldt som reaktion på Muhammed-krisen og var et særligt bistandsprogram for demokratiske kræfter i Arabien, som indledtes i 2003 – læs mere her
Efter sin ministertid og regeringsskiftet i oktober 2011 indtog Per Stig Møller den prestigefyldte formandspost for Folketingets udenrigsudvalg (i øvrigt som udvalgets eneste konservative) og her holdt han fast i sit engagement for u-landenes sag (2011-2015).
I september 2014 efter Venstres store spareudspil om u-landsbistanden gik han således stærkt i rette med Venstre i et bemærkelsesværdigt avisindlæg skrevet sammen med dav. handels- og udviklingsminister, socialdemokraten Mogens Jensen – læs mere om det her
Se fra samme år artikel om Barfoed og Per Stig i parløb om bistanden og Barfoeds afgang varsler ilde for dansk u-landsbistand
Samt hans bidske kommentar til dav. udviklingsminister Christian Friis Bachs indædte kamp for at få nedlagt U-landsstyrelsen.
Blandt sine mange bøger har han udgivet Dage og kampe om sit private og politiske liv.
Her fortæller den nu 75-årige eks-politiker om, hvordan det var at vokse op på Frederiksberg som søn af to markante politiske forældre (Poul Møller og Lis Møller), og om slægtens betydning for familiedynastiet Møller. Men bogen er også beretning om de mørke sider af livet.Dage og kampe skildrer de dramatiske år i Det Konservative Folkeparti, om politiske sejre og nederlag, og ikke mindst om de mange kulturkampe forfatteren har deltaget i, med markante personligheder som bl.a. Klaus Rifbjerg, Villy Sørensen og Henrik Stangerup.
Per Stig var dansk politiks nestor (han hedder nu Bertel Haarder) og sad i Folketinget i samfulde 31 år. Tillige beklædte han flere tunge ministerposter.
Meget mere om ham på Wikipedia
Og så udgiver Gyldendal nu anden del af Per Stig Møllers erindringer i form af værket "Udenrigsminister – i krig og fred". Find bogen her