Per Stig Møller på besøg i Bagdad

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udenrigsminister Per Stig Møller aflagde onsdag under en rejse til Syrien og Israel besøg i Bagdad, hvor han havde politiske samtaler med medlemmer af det irakiske regeringsråd og koalitionsmyndigheden, fremgår det af en pressemeddelese fra udenrigsministeriet.

Udenrigsministeren mødtes bl.a. med formanden for Regeringsrådet Mushen Abd al-Hamid, udenrigsminister Hoshyar Zibari, medlem af Regeringsrådet Ahmed Al Chalabi, medlem af Regeringsrådet Adnan Pachachi, lederen af koalitionsmyndigheden ambassadør Paul Bremer og Storbritanniens særlige udsending til Irak ambassadør Jeremy Greenstock.

Hovedemnet for samtalerne var arbejdet med at aftale overdragelsen af den politiske magt og kontrol til irakerne. Det skal efter planen finde sted den 1. juli 2004.

Det irakiske regeringsråd er i disse dage i færd med at udarbejde en midlertidig grundlov, der skal lægge rammerne for irakernes overtagelse af regeringsmyndigheden, indtil en grundlovsgivende forsamling kan vedtage en endelig forfatning.

Arbejdet med disse emner er højaktuelt efter FNs generalsekretærs rapport om konklusionerne fra FNs fact-finding mission til Irak under ledelse af generalsekretærens særlige udsending Lakdar Brahimi.

Udenrigsministeren udtaler efter samtalerne:

– Det er en kæmpe opgave for det irakiske regeringsråd og koalitionsmyndigheden at forberede og sikre overdragelsen af den politiske magt og kontrol til irakerne. For Iraks fremtid er det helt afgørende, at overdragelsen er grundigt forberedt, og at den kommer til foregå med størst mulig politisk legitimitet.

– Det er efter samtalerne mit indtryk, at regeringsrådet arbejder meget intenst med at løse disse opgaver. Det er meget vigtigt, at FN bidrager aktivt til arbejdet. Irakerne ønsker meget naturligt, at FN kommer til at spille en betydelig rolle i overgangsprocessen. F.eks. kan FN rådgive om lovgivning omkring valg og assistere ved gennemførelse af valg og udarbejdelse af forfatningen.

– Fra dansk side har vi naturligvis også tilbudt vores bistand på disse områder. Danmark har besluttet foreløbig at give 350 mio kr. i bistand til Irak. Det vil ske inden for demokratisering og god regeringsførelse, sundhed og infrastruktur.

– Alle, navnlig landene i regionen, har en interesse i at bidrage konstruktivt til at sikre en velforberedt overdragelse og genopbygge Irak. Det har jeg også understreget under mine samtaler i Syrien. Der er brug for en positiv regional udvikling i Mellemøsten.

– Vi har en ny situation, og det giver muligheder. Det skal vi udnytte, selv om det bliver svært, slutter Per Stig Møller (K).