Stop for nødhjælp vil føre til uro i Haiti

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Haitis præsident, René Preval har udtrykt bekymring over de store mængder nødhjælp, der bringes til landet efter jordskælvet i januar.

Han mener, det risikerer at fjerne grundlaget for landets egen produktion, især af fødevarer.

Folkekirkens Nødhjælp erkender, at det er en risiko på længere sigt. Men Nødhjælpen mener, at for mange haitianere stadig er afhængige af hjælpen udefra til at stoppe den.

– Et stop for uddelingen i morgen vil formodentligt føre til udbredt underernæring og ganske betragtelig politisk uro, der så igen vil gøre det vanskeligt at udføre øvrigt hjælpearbejde – vand, sanitet, husly, vurderer Folkekirkens Nødhjælps Nils Carstensen, der opholdt sig i Haiti i de første kritiske uger.

ALLEREDE DELVIST UDKON-KURRERET
Det hører med i billedet, at IMFs politik overfor Haiti gennem de seneste to årtier har tvunget landet til at åbne sit marked for importeret og subsidieret ris fra USA – samtidig med, at landet ikke selv måtte subsi-diere sine bønder.

Det har gjort det billigere for folk i Haiti at købe amerikansk ris end at købe lokalt.

Og det er ikke en handel i småtingsafdelingen – Haiti er det fjerdestørste marked for amerikansk ris med en import på 200.000 tons om året.

ER OPMÆRKSOMME PÅ RISIKOEN
Generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær ser lige så meget præsidentens udmelding som en opfordring til landets bønder om igen at få gang i produktionen.

Han tilføjer at Nødhjælpen og de øvrige ACT-partnere er opmærksomme på problemstillingen i planlægningen af hjælpearbejdet.

CASH FOR WORK
– En del af vores indsats har desuden været cash-for-work, så vi har givet folk penge i hånden til at købe ind selv og dermed styrke det lokale marked. Og det er sket netop for at undgå den underminering af markedet,som præsidenten frygter, siger Henrik Stubkjær.