Strengt nødvendigt at reducere import af råmaterialer i EU

cimg1053
Ida Auken med Karl Falkenberg (th) og Frans Timmermans (tv)
Foto: Thomas Jazrawi
Thomas Jazrawi

31. maj 2015

Der blev talt om den “nye” og den “gamle” økonomi på et debatmøde i Bruxelles onsdag.

Den gamle model svarer til den, vi kender i dag, hvor vi køber, forbruger og kasserer produkter. I den nye økonomi vil alt fra emballage til metallerne i vores mobiltelefoner derimod indgå i nye kredsløb igen og igen.

Den gamle model er lineær, da der går en lige linje fra produktion gennem køb og anvendelse til lossepladsen eller forbrændingen. Den nye økonomi er derimod cirkulær, for her skal produkter og råmaterialer tilbage i værdikæden, når de har nået enden af forbrugsfasen.

Der skal med andre ord mere fokus på genanvendelse og genbrug i EU.

“Det er nødvendigt at reducere vores forbrug af nye ressourcer. Der er ikke noget alternativ. Vi har ikke noget valg”, erklærede Frans Timmermans på mødet.

Timmermans er første næstformand i Europa-Kommissionen under formand Jean-Claude Juncker.

Der er ellers blevet sået tvivl om Juncker-Kommissionens prioritering af emnet, da man i december valgte at skrotte en plan for en mere cirkulær økonomi i EU, som man havde overtaget fra den tidligere Kommission under ledelse af Manuel Barosso.

Det skete under store protester fra Europa-Parlamentet, NGO’er og stort set alle medlemslandene.

Udtalelsen vakte derfor stor glæde hos Ida Auken (R), der var dansk miljøminister, indtil hun sammen med SF forlod regeringen i januar 2014.

“Jeg er glad for at høre, at Timmermans er seriøs og entusiastisk omkring den cirkulære økonomi”, sagde hun direkte henvendt til Timmermans.

Ida Auken nåede en smule forsinket frem trods en hektisk dag med bl.a. udskrivelse af et dansk folketingsvalg samt et midlertidigt stop for al lufttrafik over Bruxelles grundet en teknisk fejl.

Husorkester, rødvin og afslappet atmosfære

Flere af Aukens pointer førte til bifald blandt tilhørerne ved det lidt aparte debatmøde i udkanten af Bruxelles onsdag. Arrangementet foregik i generaldirektoratet for miljø (GD Miljø). Her var Auken og Timmermans sat i stævne sammen med Simona Bonafé, et italiensk medlem af Europa-Parlament, og ordstyrer Karl Falkenberg, generaldirektør for miljø.

De tre debattører var placeret i en fornem, antik, rød sofa overfor Falkenberg på en barstol. Et husorkester bestående af ansatte i DG Miljø spillede musik til lejligheden med tekster, der bl.a. handlede om den store miljøinstitution og Timmermans.

Deltagerne debatterede, mens de nød et glas rødvin i den intime atmosfære i Kommissionens hovedsæde for miljø.

Der var altså en noget mere afslappet stemning end man er vant til ved den slags debatter.

“Miljø er vigtigt”, pointerede Falkenberg.

“Der er flere lobbyister på mit kontor i dag, end da jeg var i generaldirektoratet for handel”, lød det med et glimt i øjet fra miljøchefen.  

EU’s afhængighed af naturressourcer

Anledningen er ellers alvorlig nok.

EU er den region i verden, der er mest afhængig af import af råmaterialer fra resten af verden. Det har naturligvis konsekvenser i de lande, hvor man henter ressourcerne, men også for EU. Prisen på råmaterialer er nemlig steget eksplosivt gennem det sidste årti, hvilket er skidt for europæiske virksomheders konkurrenceevne.

Kommissionens egne vurderinger viser, at der er masser af jobs samt pæn økonomisk vækst at vinde ved at reducere forbruget af nye ressourcer, påpegede Falkenberg.

Ressourceeffektivitet er en af EU’s flagskibe i 2020-planen, der skal gøre unionens økonomi smart, bæredygtig og inkluderende.

I juli sidste år løftede den tidligere Europa-Kommission under formand Manuel Barroso sløret for den såkaldte CIrkulære Økonomi Pakke som et af de sidste initiativer, før den blev afløst af Junckers Kommission.

Der var bl.a. et bindende mål om genbrug af 70% af husholdningsaffaldet, 80% af vor emballage samt et forbud mod deponering af genanvendeligt affald på lossepladser.  Den nuværende Kommission, der trådte til efter valget til Europa-Parlamentet i foråret 2014, valgte imidlertid at tage den af bordet.

Kommissionen har efter massiv kritik nu lovet at komme med en ny og “mere ambitiøs” pakke.

Den vil naturligvis sætte nogle retningslinjer for, hvordan fremtidens økonomi i EU vil udforme sig, og derfor er det vigtigt, at penge bliver dirigeret de rette steder hen, mener Timmermans.  

“Den cirkulære økonomis succes afhænger af investeringer. De vil hjælpe med at kickstarte den nye økonomi. Og vi ønsker ikke, at disse investeringer går til den gamle økonomi”, sagde han.

Trash is cash

En af de grundlæggende tanker bag den cirkulære økonomi er at undgå affald. I den nuværende økonomiske model tærer vi gevaldigt på knappe naturressourcer på den ene side, mens vi samtidigt smider tonsvis af værdifulde råmaterialer ud som affald.

“Trash is cash”, sagde Timmermans.

“Der har altid været penge i affald. Tony Sopranos lavede penge på affald”, fortsatte han.

Ida Auken fortalte om, hvordan en virksomhed engang betalte 50 dollars for at slippe af med brugte bildæk. I dag modtager de i stedet 500 dollars for bildækkene.

“Jeg håber, vi en dag helt stopper med at tale om ressourcer og affald. I stedet bør vi tale om ressourcer og sekundære ressourcer”, sagde Auken.

Hun nævnte ligeledes flere forskellige metoder til at skabe en mere cirkulær økonomi.

Hun mener, at det bl.a. kan ske ved bedre lovgivning for produkterne, så virksomheder får tilstrækkelige incitamenter til at producere holdbare varer.

Desuden kan man lease eller leje frem for at eje produkter.

“Jeg tror, at om 5 til 10 år ejer vi ikke længere vores Iphones. I stedet for et produkt bliver der tale om en service. Det vil give bedre incitamenter til at passe på produktet”, fortalte hun.

Timmermans mener imidlertid ikke, at der nødvendigvis er behov for lovgivning om produkter og deres holdbarhed.

“Jeg udfordrer ikke målene her. Jeg udfordrer blot den tankegang, at alle problemerne skal løses ved hjælp af lovgivning”, sagde han.

Kina og den grønne konkurrence

På den anden side mener Timmermans imidlertid, at det er bydende nødvendigt, at vi kommer i gang med den “nye” økonomi. Ikke mindst, fordi EU risikerer at komme bagefter i kapløbet om fremtidens løsninger.

Han nævnte flere gange internettet som en udvikling, hvor EU ikke var med i førerfeltet. Det betød, at EU kom til at halte efter i udviklingen af den banebrydende teknologi.

Nu ser den cirkulære økonomi ud til at være fremtiden, og Kina er eksempelvis allerede godt i gang med de grønne løsninger.

“Hvis vi ikke bevæger os nu, risikerer vi, at vi må forsøge at indhente de førende. Vi risikerer at komme bagud i forhold til Kina”, sagde Timmermans.

Det nye forslag til en pakke for cirkulær økonomi forventes i efteråret, sandsynligvis omkring oktober. Europa-Kommissionen har torsdag åbnet en offentlig høring om den nye pakke, der vil vare indtil slutningen af august.

Man kan give sit bidrag med her: http://ec.europa.eu/environment/consultations/closing_the_loop_en.htm