Studie: 60 pct. af tøjfabrikker i Bangladesh i uforsvarlig stand

Forfatter billede

Det betyder, at det vil være yderst uforsvarligt at lade dem forblive i den slemme forfatning, da det kan koste mange nye menneskeliv, konkluderer lokale ingeniører ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Et hold ingeniører fra Bangladesh University of Engineering and Technology (BUET) har afdækket, hvor store problemer, der er med svage fabriksbygninger i det sydasiatiske land, skriver The Guardian. Og resultatet taler for sig selv.

Ingeniørerne har indtil videre undersøgt 600 bygninger, som huser flere end 3.000 tøjfabrikker – og 60 procent er uegnede som produktionssteder.

Med omkring 3,5 millioner ansatte i tøjbranchen er de sårbare bygninger dermed en trussel for millioner af mennesker.

“Det betyder ikke, at de (bygningerne red.) vil kollapse i næste uge eller næste måned, men det betyder, at det vil være meget uforsvarligt at lade dem forblive i den nuværende forfatning,” siger lederen af ingeniørerne, Mehedi Ansary, til The Guardian.

Ingeniørerne har ikke ønsket at skabe panik blandt de mange arbejdere, så de har meddelt, at fabrikkerne kan “fortsætte lidt endnu”.

Mange tøjfabrikker er placeret i bygninger, der slet ikke er lavet til industri. Et stort antal blev opført uden nogen form for tilsyn i de tidlige år af tøjindustriens opsving.

Efterforskningen af tøjfabrikken Rana Plaza, der styrtede sammen i april og kostede over 1.100 dødsofre, har afsløret, at der i 2006 blev givet tilladelse til at bygge fem etager. Da etagerne stod opført, blev der tilført yderlige tre etager ved hjælp af en falsk tilladelse fra de lokale myndigheder.