I anledning af udsendelsen “Den dødsdømte dansker”, der blev sendt på DR 1 den 9. juni, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse:
Den dansk-marokkanske statsborger Omar Maarouf blev den 26. februar 2003 fængslet i Marokko. Udenrigsministeriet blev den 16. april 2003 af Omar Maaroufs danske advokat orienteret om fængslingen. Omar Maarouf selv anmodede ikke om bistand fra udenrigstjenesten i forbindelse med fængslingen, ligesom han heller ikke påberåbte sig sit danske statsborgerskab på noget tidspunkt under retssagen inden dødsdommen.
Udenrigsministeriet fremskaffede efter advokatens henvendelse i april 2003 oplysning om, at Omar Maarouf var fængslet og anklaget for relativt udramatiske forhold, som ifølge hans marokkanske advokat i første omgang kunne klares med løsladelse mod kaution, mens sagen stod på. Det lykkedes ikke at få tilladelse til at besøge Omar Maarouf i fængslet, da Marokko henholdt sig til, at han var marokkansk statsborger. Dobbelt statsborgerskab anerkendes principielt ikke af Marokko.
Den 11. juli 2003 blev Omar Maarouf sammen med 9 andre dødsdømt for medlemskab af en terrorgruppe, overlagt drabsforsøg og forsøg på sprængstofattentat mod bygninger. Dette erfarede Udenrigsministeriet via medierne, da ministeriet som nævnt ikke var blevet bedt om at bistå i sagen, fordi Omar Maarouf indtil da ikke havde påberåbt sig sit danske statsborgerskab.
Når en dansk statsborger, som sidder fængslet i udlandet, ønsker Udenrigsministeriets bistand, holder vi løbende kontakt til hans lokale advokat, hvis opgave det er at føre retssagen og derunder gøre opmærksom på evt. rettergangsfejl og ulovlig behandling af den anklagede.
I juli 2003 mødtes repræsentanter for udenrigstjenesten med Omar Maaroufs marokkanske advokat og besøgte efterfølgende Omar Maarouf i fængslet. Mødet med advokaten drejede sig selvsagt om den netop afsluttede retssag, anklagen, dommen og om appelmulighederne.
Advokaten påpegede visse rettergangsfejl, som han ville gøre indsigelse imod i den forestående appelsag, men nævnte under samtalen intet om tortur eller mishandling af sin klient. Det fremgik af samtalen, at advokaten hidtil ikke havde været klar over, at Omar Maarouf var dansk statsborger.
Under fængselsbesøget, hvor samtalen foregik på dansk, nævnte Omar Maarouf intet om tortur eller mishandling. Dette har heller ikke været tilfældet under de besøg, udenrigstjenesten regelmæssigt har aflagt Omar Maarouf i fængslet, senest i slutningen af maj.
I sagen, hvor det er vigtigt at gøre sig klart, at Marokko ikke anerkender dobbelt statsborgerskab, er Udenrigsministeriets hovedbestræbelser
a) at sikre, at dødsdommen ikke fuldbyrdes og
b) at kunne aflægge regelmæssige besøg i fængslet hos Omar Maarouf og konstatere, hvordan han har det.
Det er lykkedes indtil nu.
Marokko er ved flere lejligheder gjort opmærksom på den danske holdning til dødsstraf uanset forbrydelsens karakter. Udenrigsministeren har bl.a. selv nævnt sagen for sin marokkanske kollega under FNs generalforsamling i september sidste år. Endvidere har EU-formandskabet i Rabat henledt opmærksomheden på EUs holdning til dødsstraf og anmodet om, at Marokko ikke fuldbyrder dødsstraffen.
Marokko har svaret, at man ikke har fuldbyrdet dødsstraf siden 1993.
De oplysninger, advokaten nu er fremkommet med om tortur, vil Udenrigsministeriet selvsagt bede om at få tilsendt, med henblik på at vurdere, om de giver anledning til at foretage sig yderligere.
Kilde: www.um.dk