Vælgerne i Swaziland skal vælge 59 af de 69 medlemmer af landets underhus. Kong Mswati III vælger de resterende ti, de fleste af senatsmedlemmerne, samt regeringen og premiereministeren. Politiske partier er bandlyst.
En ny rapport skrevet af journalist og tidligere lektor ved Swazilands Universitet Richard Rooney konkluder, at det seneste valg i Swaziland i 2013 ikke var demokratisk, og at landets politiske system er designet til at holde landets enevældige monark ved magten.
Ifølge Rooney var korruption, bestikkelse og fejl eller svindel udbredt i 2013, hvor Swazilands politi og væbnede styrker desuden slog hårdt ned på enhver opposition.
Kongen står over loven
Som Rooney også pointerer i sin rapport, er det demokratiske underskud i Swaziland veldokumenteret.
Rapporter om valget i 2013 fra valgobservatører fra Commonwealth og EU beskriver hvordan landets demokrati er særdeles mangelfuldt og at kongen står over landets love og forfatning.
Og NGO’er som Freedom House, Amnesty International og Human Rights Watch beskriver i deres årsrapporter hvordan Mswatis styre ofte krænker menneskerettighederne, og hvordan fredelige demokratiaktivister og kritikere af kongen straffes med hård hånd.
Voksende utilfredshed
Der er dog flere tegn på at landets befolkning har fået nok.
Meningsmålinger lavet af det uafhængige afrikanske forskningsinstitut Afrobarometer viser, at under en tredjedel af befolkningen i Swaziland er tilfreds med landets politiske system, at dette tal er faldende, og at Swaziland er et af de lande i Afrika, hvor tilslutningen til demokrati vokser mest.
Desuden faldt valgdeltagelsen fra 47 procent i 2008 til blot 41 procent i 2013.
Valget legitimerer kongens magt
Ifølge Wandile Dludlu fra Swaziland United Democratic Front vil valget i år, som andre valg har gjort det, blot være med til at legitimere kongens magt og ikke andet.
”Det er kongen der regerer og bestemmer hvordan Swazilands fremtid skal se ud. Så det er ham der vinder alle valgene”, fortæller Dludlu.
Præsidenten for Swaziland Youth Congress Bheki Dlamini er enig.
”Et stigende antal mennesker i Swaziland er klar over at valgene er meningsløse. Men de stemmer alligevel, fordi de er bange for repressalier fra regimet hvis de ikke gør”, siger Dlamini.