Sydafrikas regering har under ledelse af Jacob Zuma nærmest klæbet til skandaler og beskyldninger om korruption. Nu er regeringen og særligt energiminister Tina Joemat-Petterson endnu engang under anklage. Denne gang drejer det sig om en omfattende aftale med det statsejede russiske firma Rosatom om opførelsen af op til otte nye atomkraftværker i Sydafrika over de næste 20 år.
Parallel til tidligere aftale
Ifølge den velrenommerede sydafrikanske avis Mail & Guardian løber denne aftale op i ikke mindre end $50 milliarder. Til avisen siger energiminister Tina Joemat-Petterson, at denne aftale således både vil sikre både vækst i Sydafrikas BNP samt nedbringe brugen af kul i landet. Således er aftalen, ifølge ministeren, med at til nedbringe Sydafrikas CO2-udslip og skabe nye jobs i landet.
Kritikere af aftalen har dog påpeget det mistænksomme ved aftalens enorme beløb, og flere har draget paralleller til en stor våbenaftale landet indgik i 1999, der ifølge sydafrikanske CorruptionWatch var katalysatoren bag landets største korruptionsskandale.
Således har direktionssekretær i Council for the Advancement of the South African Constitution (CASAC), Lawson Naidoo, udtrykt sin bekymring omkring forløbet af forhandlingerne omkring aftalen:
“CASAC is concerned whether proper and appropriate procurement and other approval processes have been followed in respect of this Agreement.”
Udemokratisk process
Centralt i dette forløb står således Sydafrikas energiminister Tina Joemat-Petterson. Nu står hun til at skulle på anklagebænken efter at to NGO’er – EarthLife Africa og Southern African Faith Communities’ Environment Institute (SAFCEI) – har valgt at lægge sag an mod ministeren. Ifølge de to NGO’er er processen omkring tilblivelsen af denne aftale med Rosatom forfatningsstridig, da ministeren ikke har bragt denne sag op i parlamentet.
Ifølge den sydafrikanske forfatning skal sager, der har offentlighedens interesse, tages op i parlamentet, før den kan blive vedtaget. Således mener EarthLife Africa og SAFCEI at en aftale til en værdi af $50 millarder har offentlighedens interesse og dermed anser de Joemat-Pettersons handlinger som værende forfatningsstridige.
”Unødvendig aftale”
Et andet kritikpunkt i forbindelse med denne aftale er selve nødvendigheden af aftalen. Således stiller Anton Eberhard fra University of Cape Town sig tvivlende over for motivet bag aftalen, da Sydafrika, ifølge ham, allerede har dækket landets energibehov i samme periode som aftalen løber i. Til SAFCEI siger Eberhard, at et stigende fokus på billigere energi som sol- og vindenergi har været med til at dække landets energibehov.
Både energiminister Tina Joemat-Petterson såvel som resten af den sydafrikanske regering har indtil videre afvist alle anklager.