Rejser til andre regioner, mindre familiefester og genåbning af butikker er fra mandag en realitet i Sydafrika igen. Landets regering har besluttet at ophæve de tiltag, der var sat i værk for at begrænse coronasmitte.
Det skriver flere internationale medier.
Sydafrikas restriktioner var nogle af de skrappeste i verden.
Med ophævelsen af dem forventer præsident Cyril Ramaphosa, at landets skrantende økonomi igen vil komme på fode, sagde han i en tv-tale lørdag aften.
Antallet af nye smittetilfælde er faldet fra et dagligt gennemsnit omkring 12.000, da udbruddet var på sit højeste, til i dag 5000, siger Ramaphosa.
”Når vi ser tilbage over de seneste fem måneder, tyder alt på, at Sydafrika har nået toppen og kommet ud over kurvens inflektionspunkter,” sagde Ramaphosa.
Fra skrøbelig økonomi til katastrofe
Ramaphosa skal imidlertid ikke forvente, at det kommer til at gå hurtigt med at komme økonomisk på fode igen. Sydafrika var i recession allerede to år inden, at coronakrisen ramte. Og den skrøbelige situation er nu blevet til en ren katastrofe på grund af coronaudbruddet, skriver The Economist.
En undersøgelse fra sidste måned viser, at hver tredje af de sydafrikanere, der havde en indkomst i februar, ikke længere havde det i april. Omkring halvdelen af dem er ikke blot midlertidigt sendt hjem uden løn, men har mistet deres jobs permanent, skriver magasinet. Det tyder på, at effekten af coronakrisen vil blive langvarig.
Dermed er uligheden i et af verdens i forvejen mest ulige lande vokset yderligere, skriver The Economist.
Arbejdsløsheden lå i forvejen på tårnhøje 30 procent i første kvartal af 2020. Den stiger nu yderligere på grund af coronanedlukningen.
Omkring halvdelen af de mennesker, der er blevet spurgt i den sydafrikanske undersøgelse, som The Economist refererer til, fortæller, at de ikke havde tilstrækkeligt med penge til at købe mad i april og maj. Det er over dobbelt så mange som det antal, der gav samme svar i en tilsvarende undersøgelse fra 2017.
Hvert andet af Afrikas bekræftede smittetilfælde
Selv om coronakurven i Sydafrika er gået nedad, er smitten stadig udbredt i landet. Sydafrika tegner sig for over halvdelen af de bekræftede smittetilfælde på det afrikanske kontinent. Men det billede, statistikkerne tegner, er imidlertid skævt, idet mange lande ikke har kapacitet til at teste større dele af befolkningen.
En opgørelse fra det amerikanske Johns Hopkins University viser, at Sydafrika er nummer fem på listen over de lande i verden, der har bekræftet flest tilfælde af coronasmitte – kun overgået af USA, Brasilien, Indien og Rusland.
Ser man på, hvor mange smittetilfælde landet har per million indbyggere – som Worldometers gør – er Sydafrika nummer 20 på listen over de hårdest ramte lande.