Som 50-årig blev Mogoeng Mogoeng udpeget til posten som chefdommer af tidligere præsident Jacob Zuma. Han var dengang den yngste dommer i Forfatningsdomstolen, hvilket skabte røre omkring udnævnelsen, da han også kun havde været en del af forfatningsdomstolen i to års tid, da han blev udvalgt til chefdommer. Han nåede at sidde på posten i 10 år.
Forfatningsdomstolen, der blev reformeret i kølvandet på apartheid i 1994, er den højeste instans inden for forfatningsmæssige anliggender i Sydafrika, og den tager sig af sager, der vedrører fortolkning af, beskyttelse af og styrkelse af forfatningen. Der er 10 højesteretsdomstole i Sydafrika, og deres fælles ansvar er at sørge for, at forfatningens love overholdes.
Chefdommerens eftermæle
Da Mogoeng Mogoeng blev udvalgt til posten som chefdommer, var det ikke kun hans alder og erfaring, der blev kritiseret, der var også flere, der udtrykte bekymring for hans konservative udtalelser og for hvorvidt, han ville blive en ”lakaj for Zuma”, skriver Eyewitness News.
Men skepsissen blev mindre under hans periode som chefdommer, da han i 2016 dømte Zuma til at tilbagebetale en del af statens penge, som denne havde brugt på blandt andet et amfiteater og en pool i egen bolig – også kendt som Nkandla-sagen.
Chefdommeren fik dog en del opmærksomhed, da han udtalte sig om Covid-19-vaccinerne i december 2020, da anden coronabølge ramte Sydafrika. Her gav Mogoeng Mogoeng kommentaren:
”Hvis der findes nogle vacciner, der er djævlens værk, og som skal tilføre 666 i personers liv og korrumpere deres DNA, vil Den Almægtige Gud ødelægge dem med ild i Jesu navn”, citerer Daily Maverick.
Mogoeng Mogoeng var også i vælten i juni sidste år på grund af sine udtalelser om Israel-Palæstina konflikten. Til et webinar organiseret af The Jerusalem Post udtalte chefdommeren, at han “som kristen har en særlig forpligtelse til at elske Israel og bede for fred i Jerusalem”, skriver sydafrikanske Independent Online.
Hans kommentar blev anmeldt til en uafhængig komité under Højesteretten, der vurderer, hvorvidt en dommers opførsel er etisk forsvarlig. Komiteen vurderede, at han skulle undskylde for kommentaren og trække sine pro-israelske udtalelser tilbage.
Nuværende præsident Cyril Ramaphosa roser dog Mogoeng Mogoeng for hans tjeneste og udtalte ved hans afsked, at ”chefanklager Mogoeng efterlader sig et rigt eftermæle for landets demokratiske kultur, dets dømmende magt, legale profession og for ordinære sydafrikanere,” skriver News24.
Religiøse udtalelser
Religion fylder meget for den tidligere chefdommer, som også er ordineret præst. Kort tid efter udvælgelsen i 2011 udtalte Mogoeng Mogoeng, at han troede på, ”at Gud ville have ham til at blive chefdommer”, skriver det sydafrikanske medie Daily Maverick.
I en af sine sidste taler til det sydafrikanske folk, var religion også i højsædet. I en tale fra september 2021 talte Mogoeng Mogoeng nemlig om, hvem der mon havde forhekset Sydafrika i form af en rød drage, mens han reciterede det nye testamente.
”Dette land, dette kontinent og andre af jordens nationer bliver alle manipuleret, forrådt og udnyttet af en mægtig rød drage,” sagde Mogoeng Mogoeng ifølge Daily Maverick i sin tale, mens han forklarede, at det er personerne på magtpositioner, der har til ansvar at bekæmpe den røde drage, som forhekser nationen.
Der er endnu ikke valgt en aftager til posten som chefdommer, og det er op til nuværende præsident, Cyril Ramaphosa at vælge Mogoeng Mogoengs efterfølger. Der er blevet udvalgt otte kandidater, som offentligheden har haft mulighed for at indgive indsigelser mod. Nu er det op til et mindre panel, der skal udvælge tre til fem navne, som Rampahosa kan vælge i mellem.