Både Sydsudans regering og opposition virker stålsatte på væbnet konfrontation og våbenhvileaftalen fra december 2017 har ikke meget indvirkning på parternes indstilling. Sådan lyder det fra FN’s undergeneralsekretær for fredsbevarende operationer, Jean-Pierre Lacroix.
Under et møde i FN’s sikkerhedsråd kunne han tidligere på ugen fortælle rådets medlemmer, at borgerkrigens parter fortsat står langt fra hinanden både, når det gælder ledelsen af landet og sikkerhedssituationen.
Der er ingen tegn på at borgerkrigen stilner af og der har ifølge FN på det seneste været en stigning i voldsepisoderne flere steder i landet.
Civile er ofte mål for både regeringssoldaterne, oprørssoldaterne og de mange militser og væbnede grupper, der bekender sig til den ene eller anden side i konflikten.
Overgreb på civile
Landsbyer bliver brændt af, børn bliver tvunget til at bære våben og deltage i krigshandlingerne, kvinder voldtage systematisk og i flere tilfælde har parterne blokeret for humanitær bistand til områder, der kontrolleres af modparten.
Ud af landets godt 12 millioner indbyggere er omkring 4,3 millioner drevet fra deres hjem. 1,7 millioner af dem befinder sig andre steder i landet – for eksempel i nogle af de såkaldte POC-lejre (protection of civilians), som FN’s fredsbevarende mission UNMISS har etableret.
Andre 2,5 million er flygtet til nabolandene, der i forvejen er nogle af de lande i verden, som huser flest flygtninge.
De humanitære organisationer, herunder flere FN-organisationer, forsøger at hjælpe den nødlidende befolkning med mad, medicin og andre fornødenheder. Men krigens parter lægger mange forhindringer i vejen. Nogle gange i form af manglende tilladelser til at bevæge sig rundt i landet og andre gange i form af direkte angreb. I april blev to nødhjælpsarbejdere dræbt og siden 2013 er i alt 100 nødhjælpsarbejdere blevet dræbt i Sydsudan.
Der bør være konsekvenser
Præsident Kiir og oprørslederen Riek Machar har flere gange lovet at indstille kampene og arbejde for fred men hver gang er de faldet tilbage i krigstilstand.
Det må og skal have konsekvenser, mener Jean-Pierre Lacroix:
Der skal være konsekvenser for de direkte overtrædelser af våbenhvileaftalen og de brudte løfter om at beskytte civilbefolkningen. uden konsekvenser har vi ikke andre end os selv at give skylden for at krisen eskalerer og fortsætter,” sagde han til sikkerhedsrådet.
Verdens yngste land
Indbyggerne i landet har levet under borgerkrig i årtier. Først da Sydsudan var en del af Sudan og en oprørsbevægelse kæmpede mod styret i Sudans hovedstad Khartoum.
Efter en fredaftale og efterfølgende folkeafstemning blev landet selvstændigt i 2011. Men i 2013 eksploderede længere tidspolitisk rivalisering mellem præsident Salva Kiir og tidligere vicepræsident Riek Machar.