Sydsudan: Splittelse i oprørsbevægelsen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

To af oprørsbevægelsens ledende generaler, Gathoth Gatkuoth og Peter Gatdet, blev tidligere på sommeren fyret fra bevægelsens militære ledelse.

Mandag svarede Peter Gatdet så igen med en erklæring (PDF, 5 sider), som han påstår er skrevet på vegne af generalerne i oprørsbevægelsen, der kalder sig Sudan Peoples’ Liberation Movement in opposition (SPLM-IO).

Generalerne, skriver han, har mistet tiltroen til oprørslederen Riek Machar, som ifølge Peter Gatdet har været en dårlig leder og ikke har formået at forene oprørerne. Han beskylder også Riek Machar for at have gjort oprørsbevægelsen til en personlig forretning.

Senere i august åbner en ny runde forhandlinger for at opnå fred i Sydsudan. Forhandlingerne skal foregå i Etiopiens hovedstad Addis Ababa.

Nogle af de store knaster i forhandlingerne bliver en demilitarisering af hovedstaden Juba og magtfordelingen i en eventuel samlingsregering. Det er dog blevet aftalt, at Salva Kiir kan beholde præsidentposten mens Riek Machar skal være vicepræsident.

Ingen fred hvis de gamle ledere bliver

Men generalen afviser på forhånd enhver fredsaftale, der måtte komme ud af de forestående forhandlinger, så længe Salva Kiir og Riek Machar kommer til at indgå i landets ledelse. De to har hovedansvaret for den igangværende borgerkrig, skriver han i erklæringen.

I erklæringen afviser den nu dobbelte oprørsgeneral den aftale som parterne indgik i januar 2015 – men som dog ikke har ført til fred. I aftalen cementeres regeringspartiet SPLMs rolle som landets magthaver, hvilket ifølge generalen ikke levner plads til andre politiske kræfter i landet, da landet i realiteten igen vil blive en et-partistat.

Ifølge den amerikanske radionstation Voice of America afviser en talsmand for oprørsbevægelsen dog, at der ikke er nogen splittelse i oprørsbevægelsen. Han mener, at sagen drejer sig om, at general Gatdet og andre blot er utilfredse med, at have mistet deres poster i den militære ledelse.