Samtidig må det betegnes som ganske overraskende at indsætte en daglig leder for en stor NGO som formand for udvalget.
dette portræt
Oplysningsudvalgets sammensætning 2014-2016 (inkl. begge år):
Det bemærkes, at der kun er to gengangere i det nye udvalg, nemlig Line Wolf Nielsen og Pernille Munk Skydsgaard.
– Hans-Henrik Holm, professor, afdelingsforstander, Danmarks Journalisthøjskole (formand)
– Lotte Dahlmann, journalist og kommunikationsrådgiver
– Anders Ladekarl, generalsekretær, Dansk Røde Kors
– Line Wolf Nielsen, programme manager, IMS
– Pernille Munk Skydsgaard, producent
– Maja Helene Riis, konsulent, tidl. DR2
– Jørn Skovsgaard, chefkonsulent, Undervisningsministeriet
– Poul Tang, konsulent, VIA University College
Udvalgets noget træge og traditionsbundne personsammensætning understreges af, at den dav. formand, Hans-Henrik Holm, havde siddet i Oplysningsudvalget i samfulde 21 år, da 2016 randt ud (nemlig siden 1. januar 1996) og dermed slået rekorden.
Den nu 65-årige professor var formand for udvalget de seneste seks år.
Ingen aktiv journalist, ansat i et af landets større bladhuse eller andre betydende medieforetagender, sidder i forsamlingen. Hverken den afgående eller nyudpegede.
Og ingen daglig formidler af journalistisk stof til det store flertal af danskere, har nogen sinde beklædt formandsposten i udvalget.
Tværtimod er det nu en ikke-journalist og person fra selve miljøet omkring u-landshjælpen, nemlig den i nogles øjne kontroversielle "CEO" (Bolette Christensen) fra organisationen, som lidt uvenligt er kaldt BØRNEfonden A/S med henvisning til dens forretningsmæssige og strømlinede karakter, der sidder for enden af bordet.
Glasklokken og nye partnerskaber
Kan den nye forkvinde sikre nytænkning til at sprænge “glasklokken”?
Tørnæs tror det. Hun siger om udnævnelsen:
se mere her og læs et portræt af den 54-årige cand.psyk. her.
Nu er det ikke fordi der mangler gode råd til, hvordan oplysningsarbejdet kan gøres bedre, endsige en analyse af, hvad der er galt. Danidas oplysningsbevilling blev nemlig vurderet (evalueret) for nylig – læs mere her
Den store savtakkede sparekniv
Hvor meget er der så i det hele taget at gøre godt med rent pengemæssigt?
20 af de sparede millioner udgjorde penge til et nyt frivilligprogram “Volontør i Verden”, som stod på SR-regeringens finanslov for 2015, og skulle være sat i gang fra efteråret 2016. Sådan gik det ikke. Det blev uden videre skrottet af Venstre-regeringen.
Herefter var forskellen 28,7 mio. i 2015 contra 16 mio. kr. i fjor til al øvrig u-landsoplysning.
Den daværende Venstre-regering fjernede samtidig bevillingen til fem nye internationale vejledere i folkeskolen – læs mere om det her
Begge var spændende nye tiltag, som skulle brede oplysningen om u-landene ud til nye kredse via øget folkelig deltagelse. Læs mere her
Tørnæs store skævert for ti år siden
Hvad sættes der så i stedet? Hvad munder nytænkningen ud i?
Ja, man må håbe, det går anderledes end for ti år siden. Dengang søsatte Ulla Tørnæs et af de mest ejendommelige og samtidig kontroversielle oplysningsprojekter i dansk bistands historie.
Det skete, da hun lancerede "Dilemma.dk”, hvor fem kendte danskere blev sendt til Afrika for at udvælge u-landsprojekter til Danida – læs mere her
De mange millioner er ikke mundet ud i påviselige effekter for u-landsoplysningen; tværtimod blev netadressen dilemma.dk overtaget af et datingsite – for at føje spot til skade.
For Bolette Christensen er udnævnelsen til gengæld en fjer i hatten for en person, der i sin tid blev ansat i BØRNEfonden uden nævneværdigt kendskab til dansk udviklingsbistand.
Og vel også et slags plaster på såret. Hun blev for nylig IKKE genudnævnt til det centrale Udviklingspolitiske Råd, der rådgiver ministeren og udtaler sig om større bevillinger – læs mere her
I forbindelse med formandsudnævnelsen siger Bolette Christensen i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet, at hun glæder sig til at udfylde rollen som formand og ser frem til at være med til at skabe engagement og folkelig forankring og få det bedste ud af Udenrigsministeriets Oplysningspulje.her.
Bevillingsudvalgets sekretariat
Udenrigsministeriet, KOM, er sekretariat for Bevillingsudvalget. KOM foretager en første behandling af ansøgningerne og udarbejder indstillinger til Bevillingsudvalget.
Ansøgninger på 50.000 kr. og derunder afgøres administrativt af Udenrigsministeriet. Det samme gør sig gældende for bevillinger til rejsestipendier og omvendte rejsestipendier.
Kontaktperson:
Fuldmægtig Aase Mikkelsen
+45 33 92 08 58