Tænketank: Kongressen, EU og Iran kan stadig redde historisk aftale

800px-thumbnail
Repræsentanter fra de lande samt EU, der indgik atomaftalen i 2015.
Foto: USA's udenrigsministerium (CC/arkiv)
Forfatter billede

Atomaftalen med Iran kan stadig reddes, selv om Trump truer med at rive den helt i stykker. Men dens skæbne ligger i hænderne på EU, FN, Kina, Rusland og de andre stormagter, der indgik aftalen med iranerne tilbage i 2015.

Det skriver den anerkendte tænketank International Crisis Group (ICG) i en analyse af Donald Trumps seneste træk, hvor han har rystet fundamentet for den historiske atomaftale ved at afvise at certificere, at Iran overholder betingelserne i aftalen – en vurdering, den amerikanske præsident står ret alene med.

Nu er det afgørende, at Iran optræder klogt, udviser tålmodighed og undlader at komme med provokerende modtræk. EU må stå imod det amerikanske pres, og Kongressen i Washington må undlade at falde i den fælde, præsidenten har lagt ud, og nægte at genindføre sanktioner mod Iran, skriver ICG.

Det ligner da heller ikke en realistisk mulighed, at Kongressen vil genindføre sanktionerne mod Iran, som for alvor kunne få aftalen til at smuldre, skriver tænketanken.

Så er der Trumps planer om at genforhandle aftalen, som han betragter som en aftale, USA ikke ”får nok ud af”. Det er ikke en realistisk mulighed, især fordi USA næppe vil stille Iran en løsning i udsigt, der vil blive set som værende rimelig ud fra et iransk synspunkt, skriver ICG.

Men de risici, der nu er kommet op til overfladen med Trumps seneste træk, rækker ud over selve aftalen, advarer ICG.

Spændingerne stiger mellem de to lande, og en eskalering i form af eksempelvis en forværring af stedfortræderkonflikten i Yemen eller et sammenstød mellem de to fløje om, hvem der skal kontrollere de områder, der hidtil har været kontrolleret af Islamisk Stat, kan få sagen til at tage en drejning til det værre, vurderer ICG.

Læs hele analysen hos ICG