Tættere bånd mellem EU og Latinamerika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

28.-29. maj holdtes det tredje topmøde mellem stats- og regeringschefer for 58 lande fra EU, Latinamerika og Caribien. Mødet foregik i Guadalajara, Mexicos næststørste by.

Det strategiske partnerskab mellem de 2 regioner blev indledt med et topmøde i Rio de Janeiro i 1999. De 58 lande i regionen repræsenterer en milliard mennesker, mere end en tredjedel af verdens samlede bruttonationalprodukt og ca. en tredjedel af FNs medlemslande.

Siden det første topmøde i Rio i 1999 er samarbejdet mellem 2 to regioner styrket. EU ligger i dag nummer, når det gælder udenlandske investeringer i Latinamerika og Caribien, den største donor i udviklingssamarbejdet samt den næststørste handelspartner for Latinamerika.

Siden Rio er der bl.a. indgået udvidet samarbejdsaftaler, herunder frihandelsaftale,  med Mexico og Chile. Et andet væsentligt fremskridt i samarbejdet er forventningen om, at de langvarige forhandlinger om en udvidet samarbejdsaftale (inklusive frihandel) mellem EU og Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay) vil være forhandlet på plads til oktober.

Endelig er samarbejdet udbygget inden for bl.a. det teknisk-videnskablige område, højere læreanstalter, narkotikabekæmpelse og menneskerettigheder.

Ved Guadalajara-topmødet blev det besluttet at indlede forhandlinger om udvidede samarbejdsaftaler mellem EU og henholdsvis Mellemamerika og Andin-gruppen (Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela) på baggrund af en evaluering af de 2 regioners interne integrationsproces.

Endvidere blev en række emner af fælles interesse drøftet, herunder behovet for at reformere det multilaterale system, terrorbekæmpelse, korruptionsbekæmpelse, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse, demokratisering og unilateralisme.

En topmødeerklæring blev vedtaget, som snarest vil kunne findes på EU kommissionens hjemmeside. Der blev ikke opnået enighed om et afsnit om unilateralisme, idet Cuba havde særlige ønsker om formuleringen.

Den danske delegation blev ledet af integrationsminister Bertel Haarder. Næste topmøde mellem EU, Latinamerika og Caribien finder sted i Wien i 2006.