“Var det dig?”
Forbavselsen lyser ud af Lars Fruergaard Jørgensen, Novo Nordisk administrerende direktør.
Han reagerer på et indlæg af Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Christian Friis Bach ved underskrivelsen af et nyskabende samarbejde under humanitære kriser mellem Røde Kors og medicinalvirksomheden den 18. april på Eigtveds Pakhus.
I sin egenskab af daværende formand for Mellemfolkeligt Samvirke var Christian Friis Bach i 2001 en af initiativtagerne til en demonstration, fordi Novo Nordisk og Lundbeck i samarbejde med en stribe andre medicinalvirksomheder lagde sag an mod Sydafrika, fordi landet havde givet lov til produktion af billig kopimedicin til bl.a. aids-patienter.
Fra konfrontation til samarbejde
”Småligt og skammeligt,” var Friis Bachs kommentar tilbage i 2001. Nu 17 år senere roser den tidligere udviklingsminister, højtstående FN-ansatte og nuværende generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp medicinalvirksomheden Novo Nordisk for at indgå et omfattende samarbejde med ngo’er. Han betegner udviklingen fra ”konfrontation til samarbejde”.
Lars Fruergaard Jørgensen kvitterer efterfølgende med: ”Tak for demonstrationen!”
Efter den overraskende melding uddyber han, hvordan netop demonstrationen foran Novo Nordisk havde helt afgørende betydning for den daværende administrerende direktør Lars Rebien Sørensen, der på det tidspunkt blot i gang med sit andet år som topchef. Medicinalgiganten måtte tage ansvar.
I 2002, året efter demonstrationen, fulgte grundlæggelsen af World Diabetes Foundation, som med støtte fra Novo Nordisk arbejder med at forebygge og behandle diabetes i udviklingslandene.
Det nye samarbejde skal ses i den sammenhæng.
”Vi føler os nu forpligtet til at hjælpe diabetespatienter, uanset hvor de befinder sig i verden,” forklarer Lars Fruergaard Jørgensen.
Novo Nordisk er helt i front i forhold til behandling af diabetes og leverer næsten halvdelen af den humane insulin i verden.
”Med det at være leder følger forpligtelsen,” fortsætter den administrerende direktør.
En stille, men overset dræber
Og der er nok at tage fat på, når det handler om behandling af mennesker med diabetes uanset, hvor de befinder sig, ikke mindst når det handler om humanitære kriser.
Over 65. mio. mennesker lever i dag på flugt. Humanitære organisationer har mest haft fokus på de akutte sundhedsproblemer som fysiske skader og smitsomme sygdomme under kriser, men der er langt større sundhedsbehov, forklarer Peter Maurer, præsident for Den Internationale Røde Kors Komité, der også var til stede på Eigtveds Pakhus:
“Ikke smitsomme sygdomme er en stille, men ofte overset dræber under krig og konflikt. Alle mennesker har behov for adgang til et velfungerende sundhedssystem og medicin for at sikre et godt helbred.”
Peter Maurer nævner specifikt Yemen, Syrien og Irak, hvor krig og konflikt medfører millioner af flygtninge og internt fordrevne.
“Hvis man ser på de lande, vil tusinder af mennesker blive efterladt med livstruende sygdomme, hvis de ikke får adgang til livsvigtig medicin som for eksempel insulin til behandling af diabetes.”
Partnerskab med tre elementer
Det nye partnerskab mellem Røde Kors i Danmark, Den Internationale Røde Kors Komité og Novo Nordisk bygger på tre elementer.
For det første skal der sikres en effektiv forsyning af human insulin til lave priser til Røde Kors’ aktiviteter over hele verden.
“Filantropi er fint nok, men det er ikke bæredygtigt,” uddyber Lars Fruergaard Jørgensen ved underskrivelsesceremonien.
Derfor giver Novo Nordisk ikke den humane insulin væk gratis under de humanitære kriser, men sælger til nedsatte priser.
For det andet vil Novo Nordisk yde støtte til Røde Kors’ sundhedsprogrammer, bl.a. arbejdet med at styrke forebyggelse og behandling af ikke-smitsomme sygdomme.
I dag lever langt flere mennesker verden over med kroniske ikke-smitsomme sygdomme end med smitsomme sygdomme.
For det tredje skal der inden for tre år gennemføres to til tre projekter, hvor mennesker med forhøjet blodtryk og diabetes behandles under humanitære kriser.
Martin Bille Hermann, direktør for udviklingspolitik i Udenrigsministeriet og vært for underskrivelsesceremonien, er meget begejstret for det nye partnerskab som i hans øjne har potentiale for at ”walk the talk,” eller sagt med andre ord at føre til handling i stedet for ord. Han håber, at initiativet kan tjene som inspiration for andre samarbejder.
Og à propos demonstrationer. Det er også den nuværende administrerende direktørs andet år i sadlen, nøjagtig som tilfældet var for Lars Rebien Sørensen, da han så demonstranterne i øjnene.
“Jeg håber ikke på nye demonstrationer i år,” noterer Lars Fruergaard Jørgensen.
Jan Kjær er freelancejournalist med speciale i udviklingsspørgsmål. Han er desuden formand for bestyrelsen i foreningen Globalnyt.