Kimen til det 3-årige program blev lagt med det danske regentpars officielle besøg i slutningen af 2008 og nu, da programmet er ved at være slut, tør ambassaden i Dar Es Salaam godt kalde det en succes.
De seneste fremskridtsrapporter bekræfter, at når enden er god, er alting godt (Årsrapporten for 2011 er ved at blive skrevet).
Kulturprogrammet var det første skridt på vejen til et formelt kulturelt samarbejde mellem Danmark og Tanzania – et lille skridt, der kom efter uformelt samarbejde med blandt andre Tinga Tinga-malerne tilbage i 1970’erne.
Dele af kulturprogrammet har ifølge ambassaden f.eks langt overgået forventningerne.
Det gælder ”Children as Creators” – et pilotprojekt i Morogoro til udvikling af skolebørns kreative evner, sang, musik, kunst etc.
Det har overrasket positivt, at flere skoler, som ikke var en del af projektet i Morogoro, har ønsket at lære mere om, hvordan de kan sætte kunstneriske fag på skoleskemaet.
Et første skridt på vejen til at gøre kunstneriske fag en fast del af undervisningen.
Andre komponenter har det været vanskeligere at løbe i gang.
Ambassaden har gennemført kulturprogrammet i samarbejde med Center for Kultur og Udvikling, og det ligger i kortene, at der kommer en fortsættelse af det dansk-tanzanianske samarbejde på det kulturelle område.
Men der vil først blive truffet beslutning om et eventuelt nyt program i løbet af foråret 2012.
Foreløbigt er det nuværende program, hvis samlede budget er 6,2 mio.kr., forlænget til september næste år.
Fire initiativer og deres forløb
Kulturprogrammet består af fire store initiativer, og fælles for dem er, at de er gennemført i et tæt samarbejde mellem danske og tanzanianske partnere. Det være sig kunstnere eller organisationer.
Danske kunstnere og organisationer har være på besøg i Tanzania, og der har også været tanzaniansk besøg i Danmark.
Tanzanianske kulturarrangører har således bl.a. besøgt Roskilde Festivalen.
De fire initiativer er: Nafasi Art Space Nafasi Art Space dækker over et projekt, der har til formål at støtte unge billedkunstnere og designere ved at give dem et mødested til gensidig inspiration og til udstilling af egne værker.
”Fabrikken for Kunst og Design” har i samarbejde med en tanzaniansk NGO etableret et slags ”kulturhus” med værksteder og udstillingslokale. Begyndelsen var mere end vanskelig.
Formentligt bl.a. fordi der i Tanzania ikke er tradition for samarbejde kunstnere imellem.
Men nu er Nafasi et levende kunst-og kulturcentrer. Her holdes regelmæssigt arrangementer, som er velbesøgte – ikke kun af udlændinge, men i høj grad af lokale.
I november blev Nafasi eksempelvis brugt som et af de steder, hvor East African Art Biennale 2011 blev lanceret.
Kunstbiennalen er en udstilling af billeder af kunstnere, der primært kommer fra Østafrika.
Nafasi er således blevet et center for nutidig kunst ikke kun i Tanzania, men i Østafrika. Budget 1,994,000 kr.
Den mobile platform (scene)
Den mobile scene har givet ”Tanzania House of Talents” mulighed for at bringe skuespil, musik og danseoptræden ud til folk, der ellers ikke har mulighed for at stifte bekendtskab med moderne kunst.
Unge og børn er den primære målgruppe, men tilskuerne er af alle aldersgrupper. Den danske partner er Copenhagen Jazz Festival.
Platformen har turneret i Tanzania, og senest var den i Dar es Salaam til The First Annual Dar es Salaam Pedestrian Festival.
Platformen blev officielt overdraget til” Tanzania House of Talents” af ambassadør Bjarne H. Sørensen i forbindelse med fejringen af Danmarks grundlovsdag 2011. Budget 1,561,00 kr.
”Children as Creators”
Children as Creators er et pilotprojekt i Morogoro til udvikling af skolebørns kreative evner – sang, musik, kunst etc. 200 børn i Morogoro har fået styrket deres kreative bevidsthed, og ideen er blevet spredt til naboskoler uden for programmet.
De lokale myndigheder, der var med i pilotprojektet, har deltaget aktivt og vist en forståelse af projektet, der er et vigtigt skridt på vejen mod at gøre kunstneriske fag til en fast del af det tanzaniske skoleskema.
Det nationale kunstråd (National Arts Council) har også fået øjnene op for projektet og har lovet at sponsorere en workshop for 100 lærere fra 20 skoler.
Ragnarock er den danske samarbejdspartner. Budget 885,000 kr.
Arts management and business development British Council har med finansiering fra kulturprogrammet afholdt workshops under titlen ”Talent is Not Enough” for at lære kunstnere også at tænke kommercielt, lære dem om regnskab og markedsføring og ikke mindst om, hvordan man opbygger et netværk med andre kunstnere og med potentielle købere af deres kunst.
De afholdte workshops tiltrak sig stor opmærksomhed fra interesserede kunstnere og fra medierne.
Programmet løb fra 2009-2010. Budget 660,000 kr.
Mere om kulturprogrammets aktiviteter på ambassadens hjemmeside www.ambdaressalaam.um.dk (f.eks. også om kunstneren Anna Samsøe på Nafasi):
http://www.ambdaressalaam.um.dk/en/menu/AboutUs/News/TalentedYoungDanishArtistChallengedByTanzaniaArtistsAtNafasiArtSpace.htm
Om kunstneren Hans E. Madsen på Nafasi: http://www.ambdaressalaam.um.dk/en/menu/AboutUs/News/NeonLightIlluminatesTheArtSceneOfDarEsSalaam.htm
Om arts management og business development: http://www.ambdaressalaam.um.dk/en/menu/AboutUs/News/TalentIsNotEnough.htm)
Også information om programmet og dets aktiviteter på Center for Kultur og Udviklings hjemmeside: www.dccd.dk/kultur-bistand/kulturprogram-tanzania