En æra er slut: Konsul Holm stopper efter 34 år

Geert Holm (anden fra højre) til et møde i Faraja Young Women Development Organization.


Foto: Faraja Young Women Development Organization/Facebook
Søren Steensig

18. januar 2024

”En æra slutter. Hendes Majestæt Dronningen har fritaget hr. Holm fra hans hverv som dansk konsul i Arusha og de nordlige egne.” Sådan annoncerede den danske ambassade i december, at den danske konsul i Arusha, Geert Holm, trækker sig efter ikke mindre end 34 år på posten – som i øvrigt er ulønnet.

Geert Holm er blandt de mange danskere, der første gang kom til Tanzania som ulandsfrivillig med Mellemfolkeligt Samvirke. Det var helt tilbage i 1971, og han har – med korte afbrydelser – boet i landet siden. Siden 1985 i Arusha, hvor han samme år etablerede rejseselskabet Scan-Tan Tours, der i 1996 havde ca. 30 ansatte.

Det var i maj 1989, at Geert Holm blev udnævnt til honorær konsul i Arusha, der dengang var et brændpunkt for dansk udviklingsbistand og MS-frivillige, og at han er lidt af en institution, fremgår af ambassadens grundige omtale:

”De fleste danskere, der har arbejdet eller boet i Arusha-området, ved præcis, hvem konsul Holm er. Også mange danske turister med behov for nødpas eller blot venlig, lokal hjælp og rådgivning har mødt konsulen, der altid udførte sit hverv med stor entusiasme og øje for at få tingene gjort. I årenes løb blev hr. Holm også den længst siddende konsul i Arusha, og dermed har han også fungeret som leder for de honorære konsuler i Arusha.

Fra ambassaden ønsker vi at udtrykke vores oprigtige påskønnelse af konsulen og hans 34 år i tjeneste for Danmark. En æra slutter med konsulatlukningen, men vi er sikre på, at man fortsat vil kunne træffe på konsul Holm i Arushas gader.”

Med lukningen af konsulatet i Arusha har Danmark nu kun ét konsulat i Tanzania, på Zanzibar.