’Temperaturmåling’ af anti-korruption: Nødvendigt med endnu større indsats!

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Projektrådgivningen har i november gennemført en ’temperaturmåling’ af de danske u-landsforeningers erfaringer med korruption, svindel og misbrug i forbindelse med deres projekter i u-landene. Konklussionen er, at problemet findes, vi gør meget – men der skal gøres mere endnu.

U-landsforeningernes aktiviteter foregår i lande, hvor korruption er et udbredt fænomen, mange steder i et omfang, som er et væsentligt problem for landets udvikling og befolkningens retsstilling. Vi har derfor ingen forventning om, at de danske organisationer og deres partnere kan holde sig helt fri af korruption, svindel og misbrug. Men det er Projektrådgivningens mål at øge et konstruktivt fokus på problemet, og at styrke de danske foreninger og deres partneres kapacitet til at forebygge og håndtere korruptionen.

Undersøgelsen er gennemført som et elektronisk spørgeskema, der er sendt til vores egne ca. 250 medlemsforeninger, samt til medlemmerne Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, Dansk Ungdoms Fællesråd samt Danske Handicaporganisationer. Spørgsmålene dækker deres generelle erfaringer og skelner ikke mellem egne indsamlede midler og statslige bistandsmidler.

Svarene viser, at hver fjerde af de små og mellemstore u-landsforeninger i Danmark har oplevet konkrete eksempler på korruption, svindel eller misbrug i deres samarbejde med partnere i Syd. Godt 40% har oplevet gråzoner, hvor de var usikre på, hvor grænsen gik – fx i forhold til rekruttering af medarbejdere eller størrelsen på diæter.

Det fremgår af kommentarerne, at langt de fleste sager drejer sig om mindre forhold om fx privat brug af biler, forskud på løn i strid med reglerne, forkerte beregninger af diæter og kørepenge, simpelt tyveri osv. I andre tilfælde er det korruption i forhold til det omgivende samfund, fx ’smøring’ af toldere og embedsmænd. Endelig nævnes en række større sager, som tidligere er blevet indberettet. I de fleste tilfælde er problemerne løst med fx aftaler om tilbagebetaling, fyringer og ændrede kontrolprocedurer, men i enkelte tilfælde har den danske organisation afbrudt samarbejdet med den pågældende organisation.

Svarene viser også, at spørgsmålet om forebyggelse af korruption, svindel og misbrug står højt på de små og mellemstore u-landsforeningers dagsorden. De finder det generelt ikke svært at sætte emnet på dagsordenen i forhold til deres partnere i Syd. Til gengæld har op mod 40% svært ved i praksis at gennemskue, om alt foregår, som det skal, og at sikre at aftaler og procedurer bliver overholdt. Hver fjerde forening føler sig ikke godt nok klædt på til at kontrollere regnskaber og økonomi hos partnerne.

Tallene skal tages med betydeligt forbehold, da der ikke er tale om en egentlig, videnskabelig analyse, men alene en uformel spørgeskemaanalyse. Men undersøgelsen giver et fingerpeg om, at problemet findes, at foreningerne allerede i dag gør en stor indsats for at forebygge og følge op – men at der fortsat kan og bør gøres mere.

Der er med andre ord brug for en stærkere indsats, og Projektrådgivningen vil i 2010 bl.a. lancere en særlig hjemmeside med værktøj, metoder og erfaringer med korruption og svindel, ligesom vi vil forstærke vores kapacitetsopbygning af foreningerne gennem vores kurser og rådgivning.