Søndag morgen blev 10 FN-soldater fra Tchad dræbt under et angreb på FN-styrken MINUSMA i det nordøstlige Mali. Mindst 25 andre blev såret.
Soldaterne blev angrebet i deres lejr i Aguelhok, der ligger i Kidal-regionen knap 200 kilometer fra grænsen til Algeriet.
Det er uklart hvem angriberne. Ifølge FN slog FN-styrken tilbage og dræbte et ikke nærmere oplyst antal af angriberne.
MINUSMA er for tiden verdensorganisationens farligste mission. Siden den fredsbevarende mission blev etableret i 2013 er 187 soldater blevet dræbt. 61 af dem var fra Tchad.
Den danske general Michael Lollesgaard var fra 2014 til 2016 leder af militærstyrken under MINUSMA. På en konference om fremtiden for FN i forhold til fred og sikkerhed på Christiansborg torsdag 17. januar sagde han, at en meget stor del af soldaterne i missionen er dårligt uddannet og udrustet. Det gælder især soldaterne fra afrikanske lande.
Han vurderede fra talerstolen, at halvdelen af dødsfaldene i hans tid som force commander kunne have været undgået, hvis soldaterne havde haft bedre udstyr og uddannelse med hjemmefra.
Libyens sammenbrud skubbede til Mali
En række væbnede grupper kæmper mod regeringen i det centrale og nordlige Mali. Flere af dem har forbindelser til Al-Qaeda eller Islamisk Stat.
Den ustabile situation i Mali skyldes bl.a. at indbyggerne i den nordlige del af landet føler sig ignoreret af magteliten i hovedstande Bamako, der ligger i landets sydvestlige del.
Da Libyen i 2011 brød sammen efter et oprør og bombardementer fra bl.a danske kampfly, blev maliske lejesoldater, der havde tjent den libyske diktator Muammar Gadaffi arbejdsløse. Mange af dem rejste hjem til det nordlige Mali, hvor de kom fra, og med sig havde de store mængder af våben. En del af disse lejesoldater deltog året efter i et oprør mod regeringen i Bamako.
På trods af en fredsaftale fra 2015 er der fortsat ikke fred i tyndt befolkede nordlige egne af landet.