Til FN: Lær af evolutionen for at nå nye globale udviklingsmål

Forfatter billede

Verdens lande bør have en fælles strategi for bedre medicin, skadedyrsbekæmpelse og udvikling af nye arter, siger Peter Søgaard Jørgensen, der netop er blevet færdig med sin ph.d. på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet.  

“Vi har sovet i timen ved ikke at tage udgangspunkt i Jordens evolutionsbiologi og lært af den, når vi bekæmper bakterier og sygdomme, der kan udvikle sig over et døgn eller længere tid”, siger han til DR online torsdag.

Centret på Københavns Universitet og University of California har stået i spidsen for projektet, hvor forskerne har lavet det første samlede overblik over frem- og tilbageskridt i brug af evolutionære metoder på tværs af de tre sektorer: landbrug, sundhed og miljø.

Brug af pesticider i landbruget har resulteret i over 11.000 dokumenterede eksempler på pesticidresistens på verdensplan – spredt over 1.000 arter af insekter, ukrudt og bakterier som svampe.

WHO advarer mod, at antibiotikaresistens kan ødelægge de fremskridt, som moderne medicin har nået i det 20. århundrede.

Forskningen viser, at man ved at udnytte evolutionsbiologi kan finde frem til arter, der genetisk set vil klare sig bedre under klimaforandringer. Fx nye varianter af fødevarer som ris fremavlet til at klare oversvømmelser.

På baggrund af forskningsresultaterne, netop offentliggjort i tidsskriftet Science, opfordrer Peter Søgaard Jørgensen sammen med et internationalt forskerhold FN til at finde en fælles strategi for verdens lande til håndtering af nogle af de væsentlige biologiske udfordringer.

Såsom medicinresistens, skadedyrsbekæmpelse og brugen af syntetisk biologi med udvikling af nye organismer.

Løsningen er at se sammenhænge på tværs af problemerne og kigge bagud i evolutionens historie for at kunne se fremad, skriver DR online.

Men der er ingen koordinering mellem sundheds-, landbrugs- og miljøsektorerne omkring at benytte metoder, der bygger på viden om evolutionsbiologi.

FN’s generalforsamling indledes tirsdag og handler bl.a. om bæredygtig udvikling. I efteråret 2015 skal man lægge sig fast på bæredygtighedsmålene frem mod 2030.

Peter Søgaard Jørgenen præsenterer sin forskning på Københavns Universitets internationale kongres ‘Global Challenges: Achieving Sustainability’ d. 22-24. oktober.