Titusinder flygter fra uroligheder i Burma

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Næsten 90.000 civile er flygtet fra det nordøstlige Burma, hvor der er indført undtagelsestilstand efter sammenstød mellem oprørere og regeringshær. Fortsatte uroligheder hindrer hjælp i at komme frem til konfliktområdet.

Kampe i det nordøstlige Burma har sendt titusinder på flugt fra Kokang-regionen til andre dele af landet eller over grænsen til Kina, skriver flere internationale medier.

Oprørsgrupper med tilknytning til kokang-folket frygter nu, at regeringen vil benytte den undtagelsestilstand, der blev indført tirsdag i den kokang-dominerede delstat Shan, til at slå hårdt ned på dem.

Mindst 30.000 mennesker, de fleste etnisk kinesiske kokang, er flygtet over grænsen og ind i Yunnan-delstaten, hvilket har fået regeringen i Beijing til at slå alarm, skriver The South China Morning Post.

En lokalpolitiker, Kyaw Ni Naing, som selv tilhører kokang-befolkningen, vurderer, at over halvdelen af regionens samlede befolkning på 140.000 mennesker er flygtet.

Onsdag var der meldinger om, at kampene tog til i styrke. Hæren havde to helikoptere og seks lastbiler holdende klar i udkanten af byen Lashio, skriver The South China Morning Post.

Urolighederne er de værste i området siden 2009, da en større offensiv fra regeringens side tvang oprørsstyrker ud af området. Titusinder af dem flygtede til Kina.

Farligt for hjælpeorganisationer

Burmesisk Røde Kors har opfordret parterne til at indgå våbenhvile, så de civile der er fanget i området kan komme ud.

Tirsdag var der mindst to forskellige angreb mod flygtninge. I det ene tilfælde kom omkring hundrede mennesker under beskydning, da de var på vej væk fra områder i Røde Kors’ køretøjer, skriver The South China Morning Post.

Regeringen og oprørsstyrkerne beskylder hinanden for at stå bag angrebet på Røde Kors-konvojen.

Bilerne kørte igennem Laukkai, da de blev angrebet. Det er nu et af de områder, som burmesisk Røde Kors ikke rejser ind i, fordi det er for farligt.

Fakta om kokang-folket

Kokang-folket er en etnisk gruppe i Burma.

Det er mandarin-talende han-kinesere, som bor i Kokang-regionen i det østlige Burma.

En opgørelse fra 1997 viser, at kokang-folket udgjorde 30-40 procent af Burmas etnisk kinesiske befolkning.