Titusinder stadig hjemløse i Haiti fem år efter jordskælvet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fem år efter det jordskælv, der lagde Haiti i ruiner og gjorde to millioner mennesker hjemløse, mangler titusinder stadig tag over hovedet. Den massive hjælp til landet er kun i ringe grad blevet omsat til varige løsninger, siger Amnesty.

Mange af de haitianere, der mistede alt i det voldsomme jordskælv i Haiti for fem år siden, står stadig uden tag over hovedet og har langt fra fået den hjælp, de havde håbet på.

På grund af regeringens svigt og mangel på langsigtede løsninger bor 85.000 mennesker fortsat i lejre for internt fordrevne, skriver Amnesty International i en ny rapport op til årsdagen for jordskælvet.

Rapporten, ”15 minutes to leave”, konstaterer, at den massive bølge af hjælp til Haiti efter katastrofen kun i ringe grad blev brugt til langsigtede løsninger for de mange mennesker, der stadig den dag i dag mangler tag over hovedet.

Ingen langsigtede løsninger

Jordskælvet ramte Haiti den 12. januar 2010. Det blev målt til 7,0 på Richterskalaen og var så kraftigt, at det pulveriserede store dele af det fattige caribiske land.

I kølvandet på katastrofen væltede hjælpen ind fra internationale donorer.

Nogle af pengene gik til at oprette lejetilskud programmer, der gav jordskælvsofrene mulighed for at leje en bolig i et år.

Men selv om disse programmer har betydet, at færre er henvist til at bo i lejre, kan de ikke betragtes som en langsigtet og holdbar løsning, påpeger Amnesty.

Ifølge organisationens rapport er mindre end 20 procent af de boligløsninger, der kom i stand, langsigtede eller bæredygtige.

”Midlertidige programmer er velmente, men har ikke været andet end en hæfteplaster, der hjælper her og nu men ikke er langsigtede udviklingsløsninger. Nu er der behov for initiativer, der reelt sikrer retten til en passende bolig til alle der blev hjemløse af jordskælvet, og enhver, der lever i fattigdom,”siger Chiara Liguori.

Oprydning efter skælvet i Haiti i 2010. Arkivfoto: USAID

Tvinges ud af lejre

Rapporten fra Amnesty dokumenterer også, hvordan Haitis hjemløse bliver smidt ud af de nødtørftige lejre.

Over 60.000 mennesker er blevet tvunget ud af lejrene siden 2010, og for størstedelens vedkommende har Haitis myndigheder ikke kunne give dem tilbud om noget andet sted at bo, skriver Amnesty.

”Mange mennesker, der mistede alt i jordskælvet i 2010, har oplevet fortsat modgang i og med at de er smidt ud af deres midlertidige lejre. Andre står over for hjemløshed og fattigdom på længere sigt, i takt med at programmer fra internationale donorer udløber, “siger Chiara Liguori, Caribien-researcher hos Amnesty International.

Elendige forhold

Haiti har 123 lejre for internt fordrevne (IDP), hvor der ifølge de seneste opgørelser bor 85.432 mennesker i alt.

Antallet af jordskælvsofre, der er henvist til at bo i disse lejre, er reduceret betydeligt siden 2010, men mere end 22.000 familier er stadig uden passende bolig.

Forholdene i mange lejre for jordskælvsofrene er elendige, skriver Amnesty International.

En tredjedel af beboerne i lejrene har ikke adgang til en latrin, og i gennemsnit deles 82 mennesker om et toilet.

”For fem år siden var verdens øjne rettet mod Haiti efter det ødelæggende jordskælv flåede folks tilværelser fra hinanden og efterlod mere end 2 millioner mennesker hjemløse. Desværre er verdens interesse aftaget siden da, mens titusinder af mennesker fortsat er fattige og hjemløse,” siger Chiara Liguori.