Toms og IBIS: Vi bekæmper børnearbejde i Ghana

Redaktionen

Af Majken Krogh
IBIS i Vestafrika

Historier om børn, der arbejder i kakaoplantager med giftige sprøjtemidler, og virksomheder der ikke tager ansvar, har længe domineret billedet af kakaoproduktionen i Vestafrika.

Det gør chokoladefabrikanten Toms nu op med ved at virke for at få børn væk fra arbejdet i familiernes kakaobrug.

Som tidligere beskrevet i U-landsnyt (11.april) kritiserer den svenske organisation Swedwatch i en ny rapport de store chokoladeproducenter for at gøre for lidt for at sikre, at kakaoen produceres under ordentlige forhold.

Kritikken er berettiget, for som det aktuelle samarbejde mellem IBIS og Toms i Ghana viser, er det bare at komme i gang og få børnene ud af produktionen.

På andet år arbejder IBIS og Toms sammen for at forhindre, at ghanesiske børn er involveret i arbejdet med den chokolade, der havner i danske forbrugeres indkøbskurve.

Midlet er skolegang af en bedre kvalitet, end den eleverne normalt tilbydes. Undersøgelser har nemlig vist, at et godt og gratis uddannelsestilbud holder børnene væk fra børnearbejde, mens en ringe skolegang får forældrene til at holde deres børn ude af skolerne.

God uddannelse udrydder børnearbejde

Ringe er det ord, der bedst beskriver uddannelsessystemet i Ghana, hvor mange børn ikke kan læse efter 6-7 års skolegang.

Uddannelse af så dårlig kvalitet er derfor i højere grad end fattigdom, den grund forældrene selv giver for at holde børnene hjemme og tage del i arbejdet. Den direkte vej væk fra børnearbejdet er derfor en ordentlig og brugbar skolegang.

Af samme grund handler samarbejdet mellem IBIS og Toms primært om at uddanne de mange uuddannede lærere og styrke arbejdet i skolebestyrelserne.

På den måde sikres kvaliteten af undervisningen, så børn får en uddannelse, de kan bruge – og forældrene vælger skolen til deres børn frem for arbejdet i familiebruget.

Væk fra det farlige arbejde

I 2006 gik den ghanesiske regering til kamp mod de værste former for børnearbejde. Når regeringen ikke går efter fuldstændig afskaffelse af alt børnearbejde, er det fordi den ikke mener, det er realistisk at afskaffe børnearbejde fra den ene dag til den anden.

I kakaoindustrien handler de værste former for børnearbejde om arbejdet med sprøjtegift, tunge løft og skarpe knive – de såkaldte macheter.

Arbejde som kan true eller skade børns helbred. Det gør IBIS-Toms projektet derfor også meget for at oplyse om.

Gennem regelmæssige møder i landsbyerne, hvor kakaoen dyrkes, kommer projektets ansatte i dialog med forældrene. Prosper Nyavor, som leder IBIS-Toms projektet i Ghana siger:

– Tidligere vidste forældrene ikke engang, at det er ulovligt for børn under 16 år at arbejde i Ghana. Gennem møderne og dialogen får de forståelse for, at deres børn i det mindste ikke skal arbejde med ting, der er skadelige for dem eller forhindrer dem i at komme i skole, siger han.

Udover landsbymøder står projektet for ugentlige radioprogrammer om børns rettigheder, skolegang og arbejdsliv. Radioprogrammerne er på lokalsproget og når langt ud, da radio i mange områder er den mest udbredte kilde til information.

Artiklen er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk