Top FN-dansker: Hvorfor reagerer vi ikke mere på de jødiske bosættelser?

Forfatter billede

En af de mest erfarne danskere i FN-systemet, den netop fratrådte chef for FNs Udviklingsprogram (UNDP) i de palæstinensiske områder, Jens Toyberg-Frandzen, vender sig i et interview i Berlingske Tidende onsdag kraftigt mod udvidelsen af de jødiske bosættelser og gør gældende, at Danmark bør tage langt klarere afstand fra kolonisterne på den besatte Vestbred af Jordan-floden.

– Jeg kender ikke noget land, som godkender bosættelserne. Jeg kender ikke nogen resolution, som godkender bosættelserne, siger den nu 60-årige pensionerede FN-veteran til Berlingske og uddyber:

– FNs holdning til bosættelserne er utvetydig, og FNs holdning må formodes at være en afspejling af verdenssamfundets holdninger, der er vedtaget gennem resolutionerne. Så vidt jeg ved betragter også Danmark bosættelserne som ulovlige. Hvad er konsekvensen af det? Det har jeg ikke fundet ud af.

Jens Toyberg-Frandzen lægger til:

– Jeg vil ikke præ-dike sanktioner. Jeg mener bare, det er mærkeligt, at hvis man har en fast politisk holdning til, at noget er grund-læggende forkert – at der så ikke reageres på det.

Jens Toyberg-Frandzen har virket for FN i en stribe lande i sin lange karriere op til jobbet som UNDPs særlige repræsentant i det palæstinensiske område. Herom siger han bl.a. i Berlingske: – Jeg kender ingen, der betegner den palæstinensiske situation som andet end en besættelse.

– Den palæstinensiske autoritet (regering, red.) har kun fuld kontrol over mindre end 20 procent af Vestbredden. Inden for disse næsten umulige rammer forventer man så, at palæstinenserne har et system, der fungerer som en harmonisk stat. Det kan bare ikke lade sig gøre.

Tilføjelse u-landsnyt:

Antallet af jødiske bosættere på Vestbredden er oppe over 300.000 ifølge en rapport fra det israelske militær, som avisen Haaretz publicerede sidste år.

Den 30. juni 2009 boede der 304.569 personer i de jødiske bosættelser på det besatte palæstinensiske område, og det er en stigning på 2,3 pro-cent siden begyndelsen af sidste år. Især de ultraortodokse bosættelser har oplevet vækst. De betragter et Storisrael som dikteret af gud.

Det totale antal jødiske bosættere er dermed nået op over en halv million, da der også bor mindst 200.000 af dem i Østjerusalem.

Israel besatte både Østjerusalem og Vestbredden under Seksdageskrigen i 1967. Østjerusalem blev senere annekteret; hverken annekteringen eller besættelsen er internationalt anerkendt.

Spørgsmålet om bosættelsernes fremtid er en af de største stopklodser for fredsprocessen mellem israelere og palæstinensere.