Torturbekæmper: Vi skal ikke være krigsforbrydernes helle

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Tålt ophold her i landet skal ikke være sovepude for formodede krigsforbrydere. De skal retsforfølges og dømmes, hvis det kan bevises, at de har begået overgreb i strid med folkeretten. Det er et vigtigt led i bekæmpelsen af krigsforbrydelser og menneskeretskrænkelser som tortur. 

Sådan siger DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur i en udtalelse mandag.

“Hvis vi nogensinde skal menneskeretskrænkelser som tortur til livs, er det ekstremt vigtigt at få dømt gerningsmændene og de øverst ansvarlige. For så længe der er straffrihed for gerningsmændene, vil krigsforbrydelserne og krænkelserne fortsætte ufortrødent”, siger Karin Verland, der er direktør i DIGNITY (http://www.dignityinstitute.dk) med domicil på Østerbro i København.

“Det er meget anstødeligt, hvis der går krigsforbrydere rundt i landet uden at blive dømt. Men når det er sagt, er det vigtigt at slå koldt vand i blodet. Alle har krav på retfærdighed retssag, hvor alle beviser bliver fremlagt. Vi skal ikke skabe folkedomstole og lynchstemning. Det passer ikke ind i et retssamfund”, anfører hun.

“Tag f.eks. snakken om de mange billeder fra Abu Ghraib-fængslet (i Irak, red.) , som måske snart bliver frigivet til offentligheden. Det er ekstremt vigtigt bevismateriale, som fortjener at komme frem i dagens lys”.

“Med det vil vi kunne bidrag til at få stillet de amerikanere, som har begået overgreb i Irak og måske Afghanistan, til ansvar. Men så længe de amerikanske myndighederne beskytter deres egne, sker der ingenting,” påpeger Karin Verland.

Kan ikke sendes til Afghanistan

Danmark kan lige nu ikke udvise krigsforbrydere til Afghanistan, da risikoen for tortur er alt for stor.

Flere FN-rapporter har påvist, at tortur er systematisk og ekstremt udbredt i de afghanske myndigheders varetægt, og torturen målrettes i høj grad formodede krigsforbrydere, hedder det.

“Det er et tveægget svær. Danmark skal ikke være helle for formodede krigsforbrydere, og vi kan heller ikke have dem gående uden at retsforfølge dem. Men vi kan ikke spærre dem inde i Ellebæk, fordi de ikke er dømt for noget. Så skaber vi vores eget Guantánamo,” mener Karin Verland.

Samtidig vil det ikke kunne garanteres, at formodede krigsforbrydere ville få en fair retssag i Afghanistan, og der er risiko for dødsstraf.

“Vores erfaring fra Mellemøsten er, at retssystemerne kæmper med en lang række problemer, som gør, at mennesker ikke kan være sikker på en fair retssag. Der er spørgsmål om domstolenes uafhængighed af regeringen, brug af beviser fremskaffet under tortur og manglende uddannelse af dommere og anklager,” forklarer institut-direktøren.

Hun understreger, at det derfor er vigtigt, at anklagere, dommere og lignende bliver uddannet i at identificere og dokumentere tortur. Det er ikke tilfældet i dag.

Derfor arbejder DIGNITY med netop denne problemstillinger i lande som Tunesien, Jordan og andre steder i Mellemøsten.

DIGNITY hed før RCT – Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre. Navneskiftet skete pr. 1. november 2012.

Mere om Karin Verland på http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/nyt-job/tidl-topchef-tager-nu-over-i-rct