Af Linda Nordahl Jakobsen, Folkekirkens Nødhjælp
Drab på to anklagere i den honduranske by San Pedro Sula dannede den triste baggrund for den danske juristdelegations besøg, der begyndte i Guatemala og sluttede i Honduras.
“I de to lande kan vi vist roligt sige, at de strukturer, der skal sikre retsstaten og demokratiet er under et kæmpe pres. Civilsamfundsorganisationerne er en helt nødvendig forudsætning for at holde udviklingen på sporet. Men mange af dem er svage, og der er stort behov for at styrke netop disse.”
Sådan siger landsdommer Stig Glent-Madsen.
Sammen med forsvarsadvokat Thorkild Høyer og anklager Sidsel Jessen-Klixbüll har han netop afsluttet en rundrejse i Guatemala og Honduras, hvor juristerne har mødtes med høj som lav for at høre om menneskerettigheder, retssystem og demokrati.
Farlig militarisering i Honduras
Thorkild Høyer siger, at især Honduras er inde i en farlig udvikling. En sammenblanding af militær og politi er øget efter statskuppet i 2009, hvor den demokratisk valgte præsident Manuel Zelaya blev afsat.
”Vi har talt med myndigheder, NGO’ere, menneskeretsforkæmpere – og det samme billede tegner sig: At der sker en militarisering af centrale civile institutioner, ” siger Thorkild Høyer.
Han peger på, at militæret i stigende grad involveres i politiopgaver, fordi politiet er gennemkorrupt, men at regeringen åbenbart ikke formår at lave de nødvendige reformer og udrensning i politikorpset.
Samtidig har militæret også fået sin egen efterforskningsenhed, der skal efterforske grov kriminalitet – en opgave, der normalt ligger hos politiet. Men som politiet ikke magter.
”Militæret overtager styring af fængslerne, og der er ikke sat tidsfrist eller stramme rammer for militærets involvering i opgaver som i ethvert demokrati hører under civile institutioner. Det er en farlig udvikling, ” siger Thorkild Høyer.
To kvindelige anklagere mejet ned i San Pedro Sula
Læs hele artiklen hos Folkekirkens Nødhjælp