Trods og sammenhold efter angreb i Tunis

Forfatter billede

Tuneserne stod sammen og samledes i en markering mod terror allerede mens angrebet på Bardo-museet fandt sted, siger KVINFO, der i de seneste år har samarbejdet med en række demokratiske organisationer i det nordafrikanske land.

Tunesere samlet i hovedstaden Tunis efter angrebet onsdag. Foto fra Twitter.

Det terrorangreb på Bardo-museet i Tunis, som i går kostede 21 mennesker livet, har udløst en klar og konsekvent reaktion blandt tuneserne.

På trods af det skræmmende angreb viser reaktionen styrken i det tunesiske samfund og demokrati, skriver KVINFO i en pressemeddelelse.

Allerede mens angrebet stod på begyndte folk at samle sig ude foran museet.

”Vi er ikke bange,” sang de i trods mod terroristerne, og i løbet af kort tid kom der også en video ud inde fra parlamentet, der ligger lige ved siden af Bardo-museet, hvor en gruppe af medlemmerne – religiøse og sekulære mellem hinanden – taktfast synger nationalsangen på en trappe ned til den kælder, hvor de blev bragt i sikkerhed.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=Rpor6rOPJZM]

Senere på aftenen voksede folkemængden udenfor til en demonstration med tusindvis af mennesker med lys og tunesiske flag.

Tuneserne har kæmpet hårdt for deres demokrati, og det står de ved.

Støtte fra KVINFO

KVINFO har siden revolutionen i 2011 samarbejdet med en række tunesiske organisationer med støtte fra Det Arabiske Initiativ under Udenrigsministeriet.

”Fra KVINFO vil vi gerne udtrykke vores støtte til tuneserne i deres kamp mod de kræfter, der vil kvæle demokratiet. En kamp vi vil fortsætte med at støtte, og som vi har en fast tro på, de vil vinde,” siger KVINFOs direktør Nina Groes.

At de mest ekstreme kræfter også findes i Tunesien er desværre ikke nogen overraskelse.

Antastet af salafister i Danmark

KVINFO’s samarbejdspartnere i landet kender kun alt for godt de ekstremistiske og antidemokratiske kræfter, som står bag angrebet i Tunis.

Det blev blandt andet tydeligt, da præsident og stifter af organisationen LET (Ligue des Électrices Tunesiennes) Besma Soudani gæstede Danmark under kommunalvalgkampen i 2013.

Mens hun var med ude med det socialdemokratiske folketingsmedlem Yildiz Akdogans kampagne og dele valgmateriale ud på Nørrebro, blev de antastet af et par salafister.

Det udløste en promte og konsekvent reaktion, hvor de fik læst og påskrevet om, at det var præcis deres slags, som hun kæmpede mod i Tunesien og som ødelægger et samfund.

Ingen kunne bagefter være i tvivl om, at hun og de andre demokratiske kræfter i Tunesien kender den kamp og er klar til at tage den.

Det er den reaktion vi også ser nu efter angrebene i Tunis, skriver KVINFO.

Så tragiske som begivenhederne er, så viser reaktionen også det tunesiske samfunds styrke, og det sammenhold på tværs af holdningsforskelle, som ethvert demokrati er bygget på.