Et langt og blodigt spor strækker sig fra Colombias illegale kokamarker til bander, pushere og stofmisbruger i gaderne i amerikanske storbyer. Det har ført til et samarbejde mellem skiftende regeringer i Colombia og USA om at bremse strømmen af kokain fra det sydamerikanske land.
Et af de kontroversielle tiltag har i den forbindelse været sprøjtning fra fly med det kemiske middel Glyphosat, der mistænkes for at være skadeligt for sundhed og miljø, over store arealer i Colombia.
Oprindeligt blev denne praksis stoppet i 2015 af den daværende præsident, Juan Manuel Santos, men Ivan Duque, som er det nuværende statsoverhoved i Colombia, ønsker at genoptage sprøjtningen.
Det sker blandt andet efter pres fra den amerikanske præsident, Donald Trump.
“Du bliver nødt til at sprøjte. Hvis du ikke sprøjter, kommer du ikke af med dem. Så du bliver nødt til at sprøjte af hensyn til narkotika i Colombia,” lød det ifølge BBC fra Trump under et møde med Duque i marts.
Nu har en domstol imidlertid bremset genoptagelsen af hensyn til oprindelige folk, fremgår det af en artikel i det videnskabelige magasin Science.
herunder Danmarks Naturfredningsforening, at stoffet skader bier, grundvand og anden natur og miljø og ønsker et forbud,
Andre studier og forskere frikender imidlertid midlet.
Mens de amerikanske myndigheder altid har fastholdt, at glyphosat er sikkert at bruge, har de amerikanske domstole haft en anden tilgang. Et ældre ægtepar er blandt andet blevet tilkendt en erstatning på to milliarder dollar af Monsato, producenten af Roundup, som følge af at de har fået kræft efter anvendelse af midlet.
Det har ført til et hav af andre retssager, som nu er blevet en hovedpine for den tyske keimgigant, Bayer, der overtog Monsanto i 2018.
I Colombia venter der muligvis også retssager, når og hvis regeringen begynder at sprøjte områderne igen, skriver Science. Der skulle i øvrigt være udviklet en type af kokaplanten ved navn “Boliviana Negra” med kaldenavnet “supercoca”, der er resistent overfor glyphosat.