Myndighederne i Beijing har indledt en landsdækkende jagt på Twitter-brugere i Kina.
Det fremgår af 42 vidneudsagn, som borgerretsgruppen China Change har samlet ind. Her fortæller brugere om, hvordan flere hundrede Twitter-brugere er blevet tilbageholdt og forhørt af kinesisk sikkerhedspoliti siden september.
I de fleste tilfælde har politiet bedt brugerne – eller tvunget dem til – at slette deres opslag eller hele deres konto på Twitter.
Det skriver Global Voices.
Selv om Twitter er underlagt den kinesiske censur og adgangen derfor er blokeret fra Kina, kan mange finde en smutvej uden om censuren og alligevel komme ind på det sociale medie. Herfra har de blandt andet adgang til information og nyheder, der er underlagt censur i Kina.
I 2016 lød vurderingen, at der var 10 millioner Twitter-brugere i Kina. Langt størstedelen af dem anvender Twitter til at finde nyheder. De fleste er forsigtige og undlader at kommentere politiske anliggender – men et mindretal er mere åbenmundede og skriver kritiske kommentarer til de nyheder, de ”retweeter” til deres venner.
”Twitter er meget farligt”
Der har tidligere været eksempler på, at kinesiske myndigheder har anholdt Twitter-brugere. Men der har hidtil ikke været et klart mønster eller beviser på, at der var tale om en strategisk indsats over for disse brugere.
Den nuværende forfølgelse er en ny og mere bekymrende udvikling, skriver Global Voices. Det sker over hele Kina og er ikke begrænset til en bestemt begivenhed eller handling på nettet. Desuden er antallet af mennesker, der er blevet tilbageholdt og afhørt, højere end tidligere.
Ifølge Radio Free Asia har de myndigheder, der beskæftiger sig med cybersikkerhed, anholdt og afhørt kritiske Twitter-brugere fra hele Kina, herunder Beijing, Chongqing, Guangdong, Shandong, Fujiang, Hubei og andre provinser.
Nogle af brugerne er blevet såkaldt administrativt tilbageholdt i 10 dage.
En bruger, der nægtede at samarbejde med myndighederne, blev anholdt og vil formentlig blive retsforfulgt.
En anden Twitter-bruger med navnet @419041838 fortæller, at han blev anholdt, afhørt og truet, og at flere tusinde af hans tweets blev slettet. Det hele blev optaget på video, skriver han ifølge Global Voices i et chatroom.
”I forstår det stadig ikke: Twitter er meget farligt, farligere end demonstrationer på gaden”, skriver han i dette chatroom som advarsel til andre.
”Politiske rygter”
Kina har en lov der siger, at enhver besked på sociale medier, der indeholder et ”rygte”, og som deles mere end 500 gange, kan føre til retsforfølgelse.
Ifølge loven kan enhver information eller nyhed, der ikke kommer fra de officielle regeringskanaler, betragtes som et rygte, skriver Global Voices.
Kinesiske myndigheder har ikke officielt bekræftet, at der er en indsats i gang mod brugere på Twitter. Men China Change har indsamlet beretninger fra en lang række brugere og deres venner, som alle har været anholdt.
Blandt dem er Twitter-brugeren @Xybaiyun2018, som blev anholdt af omkring 30 sikkerhedsofficerer den 31. oktober. Han blev tævet og tilbageholdt i 10 dage. Politiet fandt hans kodeord til Twitter og slettede alt indhold på hans konto.
Under afhøringen af ham sagde politiet, at det var ulovligt at sprede ”politiske rygter”. De nævnte blandt andet, at han skulle have retweetet opslag fra Guo Wengui, en kinesisk milliardær, der flygtede til USA i 2014 og blandt andet er kendt for at poste beskyldninger om korruption i det kinesiske kommunistparti på Twitter.
@Xybaiyun2018 har længe tweetet anonymt ved at bruge sin mobiltelefon. Han mener selv, at politiet fandt frem til ham ved at bruge teknologi, der gør det muligt at overvåge mobiltelefoner.
Læs hele artiklen hos Global Voices