Udenlandske bomber rammer 37 børn om måneden i Yemen

gettyimages-1126506236_yemen_mohammed_hamoud
En dreng går på en kirkegård i Yemens hovedstad, Sana'a, hvor mange af krigens ofre ligger begravet.
Foto: Mohammed Hamoud / Getty Images
Forfatter billede

Mindst 226 yemenitiske børn er blevet dræbt og 217 såret i luftangreb, der er foretaget af den saudisk-ledede koalition i løbet af det seneste år.

Det svarer til, at der i gennemsnit dræbes eller såres 37 børn om måneden, viser en opgørelse, som Red Barnet har foretaget.

Knap halvdelen af børnene, 210 af dem, befandt sig i eller ved et hus, da deres liv blev revet i stykker af en af de bomber, som udenlandske regeringer har solgt til koalitionen, skriver Red Barnet i en pressemeddelelse.

150 af de ramte børn befandt sig i en bil eller var tæt på en bil, da de blev ramt, viser tallene fra Civilian Impact Monitoring Project (CIMP). Nogle af børnene var på vej i sikkerhed fra bombardementerne.

Det reelle antal dræbte og sårede børn menes at være betydeligt højere, idet det ikke er alle civile tab, der bliver registreret i Yemen.

Luftangreb rammer beboede områder

Tirsdag er det præcis fire år siden, at Saudi-Arabien gik ind i konflikten i Yemen. Og det har medført en betydelig stigning i antallet af børn, der bliver dræbt eller såret af de bomber, fly fra den saudisk-ledede koalition kaster over Yemen.

I krigens fjerde år blev 46 procent af de børn, der mistede livet eller blev såret i Yemen, ramt af en af koalitionens bomber, viser Red Barnets opgørelse.

Det er jævnligt sket inden for det seneste år, at luftangreb har ramt tæt beboede områder, hvor der er større risiko for, at civile vil blive dræbt eller såret.

Eksempelvis ramte et luftangreb en families hus i havnebyen Hodeidah i april 2018. Et ægtepar og deres fem børn blev dræbt. I august samme år var 40 børn blandt de i alt 51 dræbte, efter et luftangreb ramte en skolebus ved en markedsplads.

Og for få uger siden, den 10. marts, blev mindst 10 børn dræbt, da fem huse blev ramt under et luftangreb.

”Brugen af bomber i befolkede områder er en ondskabsfuld taktik, fordi de på vilkårlig vis ødelægger alt på deres vej. Det er umuligt at forestille sig den rædsel, et barn må føle, når en bombe falder ned i deres hus, men mange blev dræbt eller såret, da de søgte i sikkerhed i deres hjem, eller mens de var på flugt fra farerne. Intet barn skal udholde terroren ved et luftangreb, og alligevel sker det stadig og efterlader dybe fysiske og psykiske ar”, siger Tamer Kirolos, der er Red Barnets landedirektør i Yemen, i pressemeddelelsen.

”Jeg ville ønske, at krigen ville stoppe”

Siden konflikten eskalerede, har der været mere end 19.000 luftangreb, der har ødelagt hospitaler, skoler og infrastruktur og forårsaget forfærdelige skader på børn.

Den 8-årige Sameer er et af ofrene for luftangrebene. Han blev slemt såret i en landsby tæt på Hodeidah, da et luftangreb ramte, mens han kom tilbage fra aftenbøn sammen med sin bedstefar.

”Jeg hørte raketten komme, der lød et brag og jeg besvimede. Min far bar mig ind i en ambulance, og ambulancen kørte mig til hospitalet. Efter tre dage vågnede jeg op. (…) Jeg ville ønske, at krigen ville stoppe og at tingene ville stilne af. Jeg tænker på djævelen nogle gange. Han driller mig”, fortæller Sameer.

Drengen fik alvorlige skader i hovedet og måtte opereres. Hans arm er stadig lammet.

Red Barnet har hjulpet ham og andre børn, der blev såret i luftangreb, ved at betale for deres hospitalsbehandling og medicin, og i nogle tilfælde ved at tilbyde specialister, som hjælper børn med at komme sig mentalt efter de voldsomme oplevelser.

Organisationen har også oprettet børnevenlige rum, hvor børn kan lege, lære og begynde at føle sig som et barn igen.

Regeringer må stoppe våbensalg

Konflikten har haft ødelæggende konsekvenser i Yemen, hvor det anslås, at 24 millioner yemenitter har brug for mad og andre nødvendigheder. Hjælpen kan ikke nå ud til mange andre, der har behov for det.

Millioner af børn er på randen af hungersnød i en af vor tids værste humanitære kriser. Volden har også sendt tre millioner mennesker på flugt fra deres hjem, hvoraf halvdelen er børn.

”Denne konflikt har raset i fire år nu, og det faktum, at næsten 40 børn bliver dræbt eller lemlæstet i luftangreb hver måned, burde ryste verden. Om noget er Yemen et skolebogseksempel på, hvordan enhver krig er en krig mod børn,” siger Red Barnet Internationals administrerende direktør, Helle Thorning-Schmidt.

”Vi må stoppe det nu og kræve af regeringer og andre krigsførende parter, at de overholder folkeretten – det betyder, at skoler og hospitaler skal være sikre, og at eksplosive våben ikke bør anvendes i befolkede områder. De, der bryder reglerne, må holdes ansvarlige, og børn skal have den støtte og humanitære hjælp, som de så desperat har brug for.”

I lighed med andre organisationer opfordrer Red Barnet regeringer til at suspendere våbensalg til krigens parter i Yemen, og at sikre en stærk overvågning og at overtrædelser fører til, at de skyldige stilles til ansvar.

Lande med indflydelse på de stridende parter eller i FN’s Sikkerhedsråd opfordres til at bruge deres magt til at skubbe de politiske forhandlinger fremad. En aftale, der blev indgået i december i Stockholm om tilbagetrækning af væbnede styrker i Hodeidah, var et positivt første skridt, mener Red Barnet, men der er brug for mere for at opnå en varig fred for Yemens børn og deres familier, understreger Red Barnet.

*) Sameer er ikke drengens rigtige navn. Det er ændret for at beskytte hans identitet.