Sagen om grøn vækst-organisationen GGGI giver fortsat dønninger i Danmark. Ifølge Udenrigsministeriet er der stadig rod i økonomien i den sydkoreansk-baserede organisations projekter i Etiopien og Indonesien, der finansieres af danske penge.
På trods af oprydningen i den kontroversielle organisation Global Green Growth Institute (GGGI) har den åbenbart fortsat problemer med at forvalte bistandsmidlerne. Det fremgår af en orientering som Udenrigsministeriet har sendt til Rigsrevisionen, skriver dagbladet Information torsdag.
Lars Løkke Rasmussen (V), der er formand for GGGI, har gentagne gange fortalt, at han har stået for en oprydning i organisationen siden 2012, hvor han blev formand.
Problemer med at få nye regler rullet ud
Ifølge avisen skriver Udenrigs-ministeriet bl.a. ”at der er udfordringer med at få udrullet de nyetablerede administrative og økonomiske regler og procedurer” på GGGI’s lande-enheder i Indonesien og Etiopien.”
”Dette gælder særligt for enheden i Etiopien, hvor kontrol- og regnskabssystemerne er fundet mangelfulde, mens man er kommet længere i Indonesien, uden dog helt at have elimineret alle svagheder.”
Ifølge en koreansk rigsrevisions-rapport fra efteråret 2012 er det danske penge, der finansierede GGGI’s projekter i de to lande, skriver avisen endvidere.
90 milioner i dansk støtte
Gennem de seneste tre år han Danmark støttet GGGI med 90 mio. kr. fra bistandsmidlerne. Senere i år skal Folketinget tage stilling til om støtten skal fortsætte.
Avisen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, der dog henviste til GGGI’s hovedkontor i Seoul i Sydkorea. Herfra er der heller ikke kommet en kommentar.
GGGI, der har til formål at promovere grøn vækst, kom i de danske medier søgelys i efteråret 2013 da Ekstra Bladet afslørede at Lars Løkke Rasmussen havde rejst på 1. klasse på organisationens regning.
Det kom også frem, at den sydkoreanske rigsrevision havde kritiseret organisationens økonomiske forvaltning i 2012.
Skandalen fik daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til at forlade sin post. Han sad i organisationens bestyrelse, der havde godkendt de regler, der gav Lars Løkke Rasmussen lov til at rejse på 1. klasse.
Christian Friis Bach benægtede gennem længere tid, at han havde kendt til reglerne og da det kom frem, at han rent faktisk havde deltaget i et bestyrelsesmøde, hvor reglerne blev godkendt tog han konsekvensen og forlod ministerposten.
Hans efterfølger og partifælle, Rasmus Helveg Petersen, valgte som en af sine første gerninger i ministerstolen at trække sig fra bestyrelsen i organisationen.