Sociolog, kommunikations- og engagementsarbejder Lærke Lysemose Christensen har boet i Cambodja i mere end to år, hvor hun arbejder for Danmission. Desuden har hun også været involveret i organisationens arbejde i Myanmar.
Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?
”Lige nu er alt sat på pause, fordi jordskælvet i Myanmar kræver akut nødhjælp. Mit fokus er at koordinere indsatsen mellem vores programarbejde i Myanmar og kommunikationskollegaer i Danmark. Nu handler det om at reagere hurtigt og få nødhjælpen frem trods de store logistiske udfordringer i Myanmar.”
Læs også: Myanmars junta skyder mod nødhjælpskonvoj
Hvad eller hvem i din branche giver dig håb?
”Dem, der giver mig håb, er vores lokale partnere i Myanmar. De arbejder utrætteligt for at beskytte naturen og skabe dialog mellem religioner, trods de enorme udfordringer, de står over for. Vi ser, hvordan buddhistiske ledere, oprindelige folk og kristne aktører står side om side. Det er et stærkt eksempel på, hvordan tro kan være en drivkraft for forandring – men også en indsats, der skal foregå i det skjulte, fordi militærregimet ser internationalt arbejde som en trussel.”
Min, din og vores verden
I Min Verden fortæller et spændende menneske hver uge om sit arbejde, og hvordan udviklingsbranchen ser ud fra deres krog af den.
Vi taler med alt og alle fra skatte-forkæmpere og LGBTQ+-aktivister til direktøren for IFU og DI-topchefer. Du kan læse alle artiklerne her.
Hvis du har et bud på, hvem der kunne være spændende at tale med, hører vi gerne fra dig på kontakt@globalnyt.dk.
Hvad irriterer dig mest ved din branche?
”Det, der frustrerer mig mest, er at selvom jeg arbejder med kommunikation, er der ikke meget, jeg kan sige. Ytringsfriheden er så presset i de lande, jeg arbejder i, at jeg hele tiden må vurdere, hvad jeg kan formidle uden at bringe vores partnere i fare.”
“Vi arbejder for demokrati og menneskerettigheder, men ironisk nok kan vi ikke altid fortælle åbent om det. Jeg må ofte pakke budskaberne ind i andre historier for at beskytte dem, vi samarbejder med.”
Hvad undrer dig, at alle ikke taler om, når det gælder global udvikling?
”Myanmar er en af de største humanitære kriser ifølge FN – og alligevel hører vi næsten intet om det i danske medier. Det undrer mig, at der ikke er større bevågenhed omkring det store antal flygtninge, den hastigt voksende fattigdom og daglige blodige luftangreb fra militærregimet. Det undrer mig, at vi stadig er så selektive, når det kommer til nyhedsdækning og vores engagement i globale problematikker.”
Hvad er dit bedste læse-, lytte- eller kiggetip?
”Jeg har lige set DR-dokumentaren om Danmarks rolle i slavehandel, og det har været virkelig øjenåbnende. Den giver ikke bare et vigtigt historisk indblik, men den drager også paralleller mellem fortiden og nutiden. Det er stadig nogle af de samme problematikker i forhold til synet på dem, der er anderledes end os selv, og hvordan vi engagerer os i global udvikling. Det er en vigtig påmindelse til alle, men måske især os, som arbejder med det.”
Læs også: Vært på slavedokumentar: “Danskerne ved generelt meget lidt om vores kolonifortid”