Jagten på anerkendelse resulterer ofte i usædvanlige alliancer. Det er forbrødringen mellem Somaliland og Taiwan et godt eksempel på.
I de senere år er de to demokratier kommet stadig tættere på hinanden, og det er nu kulmineret med, at de har åbnet repræsentationer i hinandens hovedstæder, Taipei og Hargeisa. Selvom både Somaliland og Taiwan allerede har repræsentationer i flere lande, er initiativet alligevel kontroversielt og kan få spændingerne på Afrikas Horn til at eskalere.
Kontroversielle ord
Somaliland løsrev sig fra Somalia i 1991 og har siden fungeret som en de-facto selvstændig stat med en høj grad af stabilitet og økonomisk udvikling – i hvert fald sammenlignet med Somalia. Flere lande plejer uformelle relationer med Somaliland, som dog endnu ikke har opnået en officiel diplomatisk anerkendelse. Nu lader der alligevel til at ske noget.
Ordene “Republic of” har nemlig indsneget sig foran ”Somaliland” i navneskiltet på Somalilands repræsentationskontor i Taipei. To ord med en enorm symbolværdi, der har fået Somalia op i det røde felt. Institute for Security Studies gengiver en udtalelse, Mogadishu har udsendt, hvori man fordømmer “Taiwans hensynsløse forsøg på at overtræde Somalias suverænitet og territoriale integritet”.
Den nyåbnede taiwanske repræsentation i Hargeisa hedder til gengæld “Taiwan Representative Office” og ikke “Taipei Representative Office”. En formulering, der også lugter af en anerkendelse af Taiwan, som kun er diplomatisk anerkendt af 15 mindre lande.
Det falder bestemt ikke i god jord i Beijing, der med pisk og gulerod har forsøgt at presse Somaliland til at indstille forhandlingerne med Taiwan.
Kina har blandt andet fristet med en økonomisk hjælpepakke, en lufthavn og en repræsentation i Hargeisa, men Somaliland er ikke bidt på. Det fik talsmanden for den kinesiske udenrigsminister til at komme med en slet skjult trussel.
“De, som udfordrer et-Kina-princippet, vil blive brændt og sluge den bitre frugt,” sagde han ifølge Foreign Policy Research Institute.
Hvad talsmanden præcist mener med at “sluge den bitre frugt”, er lidt usikkert, men et realistisk gæt er, at Kina fremadrettet vil arbejde imod, at Somaliland opnår international anerkendelse og trække kinesiske virksomheder og andre investeringer ud af området.
Mens Kina og Somalia raser, har USA budt åbningerne af repræsentationerne i Taipei og Hargeisa velkommen.
Øget taiwansk indflydelse i Afrika
Både Taiwan og Somaliland har en forventning om, at samarbejdet vil resultere i mere end gensidig anerkendelse.
Samarbejdet giver Taiwan fodfæste på Afrikas Horn, og der er ifølge tænketanken The Emirates Policy Center (EPC) forlydender om, at Taiwan vil åbne en militærbase i Somaliland. Det vil give Taiwan lettere adgang til Det Røde Hav og Østafrika og dermed mulighed for at udfordre Kinas store indflydelse i området. Derudover vil Taiwan få adgang til Somalilands uudnyttede naturressourcer som olie og gas og vil kunne drage nytte af havnen i Berbera.
Den øgede indflydelse i Afrika vil Taiwan bruge på at forsøge at genetablere mellemstatslige relationer, efter det lykkedes Kina at presse næsten alle lande i regionen til at afskære forbindelsen til Taiwan.
Somaliland vender blikket mod USA
Somaliland kan til gengæld bruge anerkendelsen fra Taiwan til at presse på for, at flere lande vil anerkende området som en selvstændig nation og begynde at investere. I Hargeisa er forventningen, at man kan lære af Taiwans erfaringer inden for internationalt diplomati og bygge relationer til flere stater og internationale organisationer som for eksempel WHO.
Et tæt forhold til USA står særlig højt på Somalilands ønskeseddel. Her kan det såkaldte “Taiwan Allies International Protection and Enhancement Initiative”, som USA vedtog i 2019, være en hjælp. Initiativet har til formål at beskytte og styrke lande, som har diplomatiske relationer med Taiwan.
Derudover håber Somaliland at kunne nyde godt af Taiwans kapaciteter inden for sundhed, teknologi, udvinding af råstoffer og den maritime sektor. På længere sigt ønsker Somaliland at opbygge sin egen flåde og tiltrække indtægtsgivende udenlandske militærbaser, skriver EPC.
Taiwans og Somalilands gensidige anerkendelse komplicerer dog den geopolitiske situation på Afrikas Horn. Udover at påkalde sig Somalias og Kinas vrede kan det sætte gang i yderligere separatisme og potentielt sende endnu flere aktører i spil.
Det er ren gift for en ustabil region, der allerede er plaget af store spændinger. Somaliland har meget at vinde politisk og økonomisk med aftalen, men risikerer også at blive kampplads for den eskalerende kolde krig mellem Kina og USA.