For to år siden kollapsede Rana Plaza-tekstilfabrikken uden for Dhaka og rev 1.138 arbejdere med sig i døden. Flere end 2.500 tekstilarbejdere blev såret og lemlæstet.
Op til toårsdagen for verdens største industriarbejdsulykke i Bangladesh drømmer både regering og tekstilbranchen i landet store drømme om voldsom vækst. De ser gerne tekstilbranchen vokse med op til 100 procent de næste 6 år.
Men drømmen om at ”Made in Bangladesh” tøj skal være det helt store vækstlokomotiv, med fortsat lave lønninger og lave produktionsomkostninger, mødes med stor skepsis hos BILS – Ulandssekretariatets mangeårige samarbejdspartner i Bangladesh.
”Millioner af arbejdere i tekstilindustrien lever i forvejen under elendige forhold, hvor de ikke har adgang til skoler, sygehuse eller ordentlige boliger. Hvis tekstilområdet skal vokse så voldsomt, som der bliver lagt op til, og der ikke samtidig udvikles bedre løn- og leveforhold for tekstilarbejderne, så duer det ikke. ”
Det siger Zafrul Hasan, der er konstitueret generalsekretær i BILS (Bangladesh Institute of Labour Studies).
Zafrul Hasan kalder Rana Plaza ”en øjenåbner” for alverden. Han ser det som positivt, at Rana Plaza-ulykken efterfølgende fik som konsekvens, at der er etableret flere internationalt faciliterede aftaler om inspektion på tusinder af tekstilfabrikker.
Mangler inspektører til at føre tilsyn
”Vi synes, at det er et godt skridt på vejen, at vi fik etableret Accorden og Alliancen, og at der bliver ført tilsyn med bygnings- og brandsikkerhed på fabrikkerne. Selvom vi stadig mangler det tilstrækkelige antal inspektører til at gennemføre alle tilsyn, ” siger Hasan.
I BILS følger man udviklingen på arbejdsmarkedet i Bangladesh og den voldsomme vækst i tekstilbranchen de seneste mange år. Væksten har været med til at bringe det lille land op på en andenplads på verdensmarkedet som tøjeksportør (efter Kina).
”Da tekstilfabrikkerne begyndte at skyde op som paddehatte i 1980´erne, var der ingen, der dengang havde forestillet sig, at det ville blive en så lukrativ forretning. Problemet er, at regeringen, lovgiverne og vores offentlige institutioner har stået stille, imens tekstilindustrien er buldret derudaf med hurtig økonomisk vækst,” siger Zafrul Hasan.
Ingen tilsyn på bekostning af arbejdsvilkår
Læs hele artiklen hos Ulandssekretariatet