Islamisk Stat har begået en regulær krigsforbrydelse i Syrien, efter den militante bevægelse har sprængt et vigtigt oldtidsminde i luften i byen Palmyra.
”Der er sket ubodelig skade på Baal Shamin templet”, vurderer Nibal Muhesen, der er forsker i kulturarv ved Københavns Universitet og følger udviklingen i Syrien tæt.
Templet har hidtil været relativt velbevaret, men efter detonation af store sprængladninger har dets indre og dets søjler taget stor skade.
Irina Bokova, der er generaldirektør for UNESCO, fordømmer ødelæggelsen af Baal Shamin templet og siger i en officiel meddelelse, at ”sådanne handlinger er krigsforbrydelser”.
Ødelæggelserne skete søndag ifølge Syriens direktorat for museer og antikviteter.
Andre kilder mener, at sprængningen af templet muligvis fandt sted før søndag.
Ifølge flere medier kan ødelæggelserne være sket allerede for en måned siden, hvor også den verdenskendte 81-årige tidligere direktør for Palmyras museum Khaled Al-Asaad blev taget til fange af IS. Han blev henrettet i sidste uge.
En serie af destruktion
”IS rammer den religiøse diversitet og den syriske elite på samme tid. Baal Shamin var centrum for det religiøse liv i Palmyra i oldtiden og var symbol på fortidens religiøse diversitet og tolerance”, siger Nibal Muhesen.
Palmyra lå i sin tid på silkevejen og er kendt som ”ørkenens perle” og optaget på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. Baal Shamin templet er oprindeligt fra det første århundrede e.Kr., og det var et tempel for den fønikiske gud for storm og livgivende regn.
Nibal Muhesen mener, at IS er i gang med at udføre en systematisk destruktion af kulturarv i Irak og Syrien, og at ødelæggelserne vil fortsætte fordi målet er at afskære syrerne fra rødderne til deres identitet.
Irina Bokova har den samme analyse. ”Den systematiske ødelæggelse af kulturelle symboler, som viser Syriens kulturelle diversitet, afslører det sande formål med angrebene, som er at fratage det syriske folk dets viden, identitet og historie”, udtaler hun.
Der er allerede sket store ødelæggelser af kulturarven i Syrien både i forbindelse med generelle krigshandlinger, plyndringer og direkte angreb som i Palmyra. Ødelæggelsen af kulturarven vil gøre freds- og forsoningsarbejdet vanskeligere, når krigen er ovre, vurderer Nibal Muhesen.