Unge “donerer” deres hjerner til IBIS

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Malene Aadal Bo

IBIS går nye veje når den i slutningen af februar får hjælp af 50 programmører og designere til at udvikle software, der skal bruges i organisationens arbejde med minedrift i Ghana. Der er sat en weekend af til projektet, der kaldes en hackathon.

50 af de bedste begavelser inden for design og programmering mødes for første gang til et såkaldt hackhathon (hacking marathon) for at konkurrere om at lave de bedste IT-værktøjer til et godgørende formål. Og valget er faldet på IBIS.

”Det er sindssygt spændende og en kæmpe gave til os, at så mange kloge hoveder vil bruge deres tid og energi på at udvikle værktøjer og løsninger til os. Ting, som nemt kan vise sig afgørende for det projekt, som vi er ved at sætte i søen i Ghana,” siger Stine Bang, der er politik- og kampagnemedarbejder i IBIS.

I det vestafrikanske land sker der i disse år intensiv minedrift mange steder i landet, og ofte med store konsekvenser for lokalbefolkningen.

Forurening, beslaglæggelse af landbrugsjord, tvangsforflyttelser, overgreb, manglende kompensation og krænkelser af retten til at få information og blive hørt er udbredt i forbindelse med minedrift – og et vigtigt sted at sætte ind, hvis udvinding af naturressourcer nogensinde skal blive et middel til at løfte landet ud af fattigdom.

Derfor vil IBIS arbejde sammen med lokale organisationer og de mennesker, der bor i nærheden af minerne.

”Udvindingen af naturressourcer kan og skal ske på en måde, så det har færrest mulige konsekvenser for mennesker og natur og så det giver mest mulig udvikling. Og det vil IBIS hjælpe ghaneserne med at sikre,” siger Stine Bang.

Og her kommer de unge danske it-udviklere ind i billedet. For indtil nu har IBIS manglet tre centrale værktøjer i projektet:
– en måde at indsamle valide data om konsekvenserne ved minedrift.
– en platform til at modtage og samle klager fra mennesker, som har oplevet problemer i forbindelse med minedrift i deres lokalområde.
– et kampagnesite, der kan samle disse informationer og give unge danskere mulighed for at gå i dialog med berørte ghanesere – og som også kan bruges til at påvirke det ghanesiske og det internationale samfund til at gøre noget ved de problemer, der måtte være.

Og det er det, de 50 tilmeldte til næste weekends hackathon, der bærer navnet IDEAID, skal give deres bedste bud på. IDEAID arrangeres af to unge danske drenge, som kender til hackathons fra udlandet. De to entreprenører mente, at vi i Danmark, naturligvis også kan levere kreative løsninger efter blot en weekends arbejde.

“Der bliver ikke tid til særligt meget andet end at arbejde. Det bliver intenst. Men vi prøver at skabe nogle gode rammer – de bedste idéer kommer jo når man har det sjovt,” siger en af arrangørerne Daniel Mierzwinski.

Allerede søndag bliver weekendens vinder kåret af en jury samt en repræsentant fra IBIS. Præmien til det bedste team bliver en tur til Ghana, hvor ideerne skal testes og færdigudvikles sammen med IBIS’ partnerorganisationer og unge ghanesiske udviklere.

”På den måde bliver den nye viden delt med unge i Ghana og vi sikrer os, at ideerne er tilpasset den lokale kontekst og virker i praksis,” siger Stine Bang, der glæder sig over, at IDEAD valgte netop IBIS til dette første arrangement af sin slags i Danmark.  

IDEAD bliver afholdt i København fredag d. 28. februar fra kl. 18.00 og varer til søndag
eftermiddag.

Tilmeldingen sker via IDEAIDs hjemmeside www.ideaid.org, hvor man også kan læse mere.

Arrangementet kan løbende følges på Facebook og Twitter under navnet ”IDEAIDcph”.