Uro i det fredelige Senegal

gettyimages-1231537050
Gnisten blev antændt den 5. marts, da Ousmane Sonko blev anholdt og sigtet.
Foto: Cherkaoui Sylvain/Anadolu Agency via Getty Images
Kirsten Larsen

11. marts 2021

Smadrede vinduer, ødelagte computere, plyndringer, brændende dæk, tåregas, molotovcocktails og voldsomme sammenstød mellem unge demonstranter og politiet. Det har været gadebilledet i Dakar og flere andre af Senegals byer den seneste uges tid. Og på lørdag har den største sammenslutning af oppositionspartier planlagt kæmpe demonstration.

Mindst 10 er blevet dræbt under urolighederne, der betegnes som de værste i et årti i landet, der regnes for Vestafrikas mest stabile og demokratiske.

De unges frustrationer
Det, der udløste protesterne, var anholdelsen af den populære oppositionsleder, Ousmane Sonko, i sidste uge. Han er anklaget for voldtægt og også for at forstyrre den offentlige orden på grund af den ballade, han udløste på sin vej til retten.

Den 46-årige politiker afviser anklagerne som politisk motiverede. Mandag den 8. marts blev han løsladt mod kaution, men uden at sigtelsen blev frafaldet, og uden at det lagde nogen dæmper på uroen. Tværtimod. Ousmane Sonko opfordrede sine fortrinsvis unge støtter til at fortsætte med fredelige demonstrationer.

“Revolutionen er startet, og ingen kan stoppe den,” sagde han mandag ifølge Deutsche Welle.

En kilde i Dakar, som Globalnyt har talt med, vurderer, at protesterne er blevet så voldsomme, fordi der i forvejen var en ulmende utilfredshed i befolkningen, især hos de unge. Der er en tillidskrise mellem befolkningen og statsinstitutionerne. Der er økonomisk og social krise, som er blevet værre under coronapandemien. Og så stoler de unge ikke på domstolen, som de opfatter som værende i lommen på præsidenten og regeringen. Anholdelsen af den person, som de unge havde sat deres lid til, blev gnisten, der antændte bålet.

Deutsche Welle skriver, at mange af de unge udtrykker deres støtte til oppositionen som et tegn på deres utilfredshed med regeringen, med deres ringe jobmuligheder, dårlige levestandard, og indskrænkede frihedsrettigheder, som for eksempel ytringsfrihed.

De manglende fremtidsmuligheder viser sig også på en anden måde. Stadigt flere af Senegals unge prøver i skrøbelige fiskerbåde at nå EU-territorium på de Kanariske Øer – en ugelang tur på 1.500 kilometer, som mange ikke klarer. 

Præsidenten
Frustrationerne bliver rettet mod præsident Macky Sall, som Ousmane Sonko forgæves udfordrede ved præsidentvalget i 2019. Men Sonko har antydet, at han stiller op igen i 2024.

Han beskylder præsidenten for at have fabrikeret anklagerne mod ham, for dermed at forhindre ham i det. Macky Sall afviser beskyldningerne, og beder de unge forholde sig roligt og lade domstolen gøre sit arbejde. Problemet er bare, at ved det seneste præsidentvalg blev to andre rivaler forhindret i at stille op, fordi de begge blev dømt for, hvad mange betegner som falske anklager, skriver Deutsche Welle.

Læs også: Mange udfordringer venter Senegals genvalgte præsident 

Ousmane Sonko blev nummer tre ved valget i 2019 med 15 procent af stemmerne, men ifølge BBC er han den eneste tilbage, der for alvor kan udfordre præsidenten, som egentlig skal gå af, når hans embedsperiode udløber ved næste valg.

Men Macky Sall siges at have planer om at prøve at få forfatningen ændret inden da, så han kan stille op en tredje gang.

BBC Afrique vurderer, at Ousmane Sonko er så populær hos de unge, fordi han lover dem et opgør med “Systemet.” I en video fra 2018 siger han til aktivister:

“Der er et enormt potentiale i dette land. Det er uacceptabelt at se vort folk lide. Vores politikere er kriminelle. De, der fra begyndelsen har styret Senegal, fortjener at blive skudt.”