USA’s præsident Donald Trump har besluttet at forlænge landets sanktioner mod en række topfolk i Zimbabwe, som blev indført i 2003 under den daværende præsident George Bush, og siden er blevet forlænget årligt. Det meddelte Det Hvide Hus d. 2. marts 2018.
USA’s sanktioner mod udvalgte personer i Zimbabwe dækker over et forbud for indrejser til USA og fastfrysning af værdier og ejendomme, foruden et forbud mod at myndigheder, virksomheder og statsborgere i USA handler med de pågældende personer. Listen af personer, som er underlagt sanktionerne, tæller blandt andet landets nye præsident Emmerson Mnangagwa og vice-præsident Constantino Chiwenga samt en lang række øvrige højtstående medlemmer af landets regerende ZANU-PF parti og Zimbabwes militær.
De nuværende sanktioner mod Zimbabwe var oprindeligt rettet mod 77 personer i Zimbabwe, men er siden blevet udvidet i flere omgange, senest under præsident Obama.
Trump-administrationens beslutning om at fastholde sanktionerne, sker med henvisning til “at disse personers (som sanktionerne rettes mod, red.) handlinger og politikker fortsat udgør en usædvanlig og ekstraordinær trussel mod USA’s udenrigspolitik.”
EU forlænger også sanktioner – men alene mod Mugabe-familien
Det Europæiske Råd besluttede d. 15. februar at forlænge EU’s sanktioner med et år (omfatter primært rejser og fastfrysning af værdier og ejendom) mod Zimbabwes eks-præsident Robert Mugabe og hustru Grace Mugabe, og samtidig opretholde en “midlertidlig suspendering” af sanktioner mod den tidligere hærchef og nuværende vice-præsident Constantino Chiwenga, som var en af hovedaktørerne bag det kup, som i novemebr 2017 afsatte den daværende præsident Robert Mugabe fra magten.
Læs også: Zimbabwe – 100 dage efter Mugabes fald
Constantino Chiwenga er, modsat landets nye præsident Emmerson Mnangagwa, stadig at finde på EU’s sanktionsliste for Zimbabwe, i selskab med seks andre personer, herunder Robert Mugabe og Grace Mugabe. Men Chiwenga og fire øvrige personer på listen har siden 2011 været “midlertidligt suspenderet/undtaget” fra sanktionernes hovedbestemmelser – en ordning, som er betinget af løbende revurderinger af de pågældende “personers rolle i den politiske og sikkerhedsmæssige udvikling i Zimbabwe.”.
Disse vurderinger skal, ifølge Det Europæiske Råds beslutningsdokument, ske med afsæt i sanktionernes formålsbestemmelser vedrørende aktiviter, som undergraver demokratiet, retsprincipper og respekt for menneskerettighederne.
Constantino Chiwenga var senest øverste hærchef for Zimbabwe Defence Forces fra 2003 til 2017, og spillede en central rolle i det “militære” statskup, som udspillede sig i det sydafrikanske land mellem d. 14. og 21. november 2017 og førte til Robert Mugabes afsættelse som præsident efter 37 år ved magten.
Efter Robert Mugabes afgang og Emmerson Mnangagwas indsættelse som ny præsident i landet, blev Chiwenga udnævnt til vice-præsident og forsvarsminister i Zimbabwe.
Globalnyt har rettet henvendelse til udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) om den danske regerings holdning til EU’s forlængelse af sanktioner mod Zimbabwe og afventer pt. svar.