“Let us work together to encourage and convince those that do not believe that vaccinations are the only answer to the epidemic. Let us not be distracted by the promise of alternative cures… No traditional healers or kangen water preparations can cure measles.”
Med de ord appelerede Samoas 74-årige premierminister Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi til befolkningen om at vaccinere deres børn mod mæslinger. Efter to lange uger, hvor et mæslingeudbrud har spredt sig med alamerende hast, har myndighederne lukket alle offentlige institutioner i to dage for med en landsdækkende kampagne at få vaccineret hele befolkningen.
Da Samoas regering 15. november erklærede landet i undtagelsestilstand på grund af mæslingeudbruddet, havde seks mennesker mistet livet og flere hundrede var smittede.
Tirsdag 3. december er antallet af dødsfald indtil videre steget til 55 med ca. 3.700 smittede – og det er bare dem, der er registreret. 90 procent af dem der dør, er børn under fem år. Alene indenfor det seneste døgn er der konstateret 250 nye tilfælde. Den seneste rapport fra mandag 2. december angiver en Case Fatality Rate (procent dødsfald hos sygdomsramte) til omkring 2,9 hos børn under fem år. Det er meget højt.
Svarer til 1.700 dødsfald i Danmark
Situationen har chokeret den lille østat med knap 200.000 indbyggere. Forholdsmæssigt ville det svare til, at der på to uger i Danmark var 105.000 smittede og 1.700 dødsfald.
På det største hospital på Samoa – i hovedstaden Apia – har man fire senge på intensivafsnittet. Lige nu har man 14 børn i respirator på hospitalet. Det er ikke svært, at forestille sig hvor overbelastet hele sundhedsvæsenet er for tiden. Alle operationer og ikke-livstruende sundhedsindgreb er stoppet.
Hospitalet har 200 senge og 132 af dem er optaget af patienter med mæslinger. Det giver et godt indtryk af epidemiens omfang og belastningen af sundhedsvæsenet.
Skoler og undervisningsinstitutioner er lukkede, og børn har ingen adgang til hospitaler. Større forsamlinger er ikke tilladt og til trods for at myndighederne nu har vaccinerede over 45.000 mennesker, spås det, at situation bliver værre før den bliver bedre.
Regeringen har iværksat massevaccinationskampagner og indført tvungen vaccinationspligt for alle, børn som voksne. Og mandag blev alle regeringsinstitutioner lukket, for at myndighederne kan koncentrere sig om krisen.
Bedøvelse i vaccinen
At epidemien er blevet så massiv er ikke overraskende. I juli 2018 skete et ulykkeligt uheld hvor vaccine fejlagtigt blev opblandet med lokalbedøvelse. To spædbørn døde og det førte til en kæmpekampagne mod vaccine generelt og et unødvendigt stop for MFR vaccinationer i de 8 måneder det tog regeringen at sikre sig, at det var en procedurefejl og ikke selve vaccinen, der var årsag til dødsfaldene. Antivaxx-kampagnen – som har tætte bånd til søsterorganisationen i New Zealand – havde kronede dage og befolkningens tillid til vaccinen faldt markant.
Vaccinedækningen for mæslinger faldt således fra omkring 85 procent blot fire år tidligere til 31 procent, og derfor ses der nu mange tilfælde og mange dødsfald blandt små børn.
Den fælles polynesiske kulturarv gør at Samoas befolkning på omkring 200.000 mennesker har stærke kulturelle band til New Zealand. Mange har dobbelt statsborgerskab, og 150.000 newzealændere er af samoansk afstamning. Den nuværende mæslingepidemi har rødder i netop i New Zealand, hvor antivaxx-bevægelsen har særlig opbakning i storbyen Auckland.
Rugbyspillere tog sygdommen med hjem fra New Zealand
Andre lande i Stillehavsregionen er også ramt, men situationen er under væsentligt bedre kontrol.
Det inkluderer blandt andet Australien, New Zealand, Japan, Thailand og Vietnam. Flere østater i Stillehavet rapporterer om tilfælde.
I Fiji er der dags dato kun 14 bekræftede tilfælde og indtil videre ingen dødsfald. Det seneste tilfælde før dette var i 2006.
Tonga har registreret over 400 tilfælde og på Amerikansk Samoa er der registeret fire tilfælde.
Indtil videre er der dog ingen dødsfald i disse to lande, som inden det seneste udbrud havde væsentlige bedre vaccinationsrater.
Situationen på Tonga er speciel. Allerede den 22. oktober rapporterede sundhedsministeriet, at landet havde et mæslingeudbrud. Baggrunden var, at et hold unge rugby-spillere havde været på besøg i Auckland, New Zealand og herfra havde de hjembragt virus. Det var de første mæslingetilfælde, der var set på Tonga siden 2010. Ifølge den seneste rapport, den er fra 30. november, er der registreret 413 tilfælde, hvoraf 325 er i aldersgruppen 10-24 år.
Dette er forventeligt, fordi disse unge sandsynligvis er vaccineret mod mæslinger men kun med én dosis, fordi det var anbefalingen da de var børn. Ca. 15 procent af børn under ni måneder (den tidligere anbefalede vaccinationsalder) udvikler ikke antistoffer, fordi produktionen blokeres af antistoffer fra moderen, De er derfor modtagelige mod mæslinger senere i livet. Nu er anbefalingen, at alle børn får to doser.
Mæslinger på march
Som tidligere beskrevet i Globalnyt er det ikke kun i Stillehavet, at mæslinger er på fremmarch.
Mange, mange lande i verden oplever for tiden store mæslingeudbrud og mange af disse er blevet erklæret mæslingefrie. Man skal blot erindre om, at hele det amerikanske kontinent erklærede mæslinger for udryddede i 2016. I år er der registreret epidemier af mæslinger overalt på kontinentet – også i USA.
Man kan ikke forestille sig et mere markant eksempel på risikoen ved ikke lade sine børn vaccinere mod mæslinger end den ulykkelige situation der udfolder sig på Samoa i disse dage.
Bjørn Melgaard er læge og tidligere chef for WHO’s vaccinationsprogram.
Lasse Melgaard er bosat i Suva, Fiji og er Verdensbankens repræsentant for det sydlige Stillehav (Fiji, Tonga, Samoa, Kiribati, Tuvalu og Nauru).