Værdifulde klimadata reddet i Østtimor

Laurits Holdt

Data om vejret gennem 20 år er blevet returneret til Østtimor fra Australien. Oplysningerne er vigtige for at forskere kan forstå, hvordan klimaforandringer er kommet til udtryk og hvordan de har påvirket landet.

Den australske regering har returneret 20 års data om vejret i Østtimor. Dokumenterne havnede i Australien i 1999, da en meteorolog fra Australien i 1999 fandt dem spredt ud over nogle tomme kontorer. Det skriver Radio Australia tirsdag på sin hjemmeside.

I 1999 var Østtimor ramt af voldsomme uroligheder efter at et flertal af befolkningen havde stemt for at løsrive sig fra Indonesien.

Midt i det kaos befandt meteorologen Sam Cleland sig. Han skulle hjælpe til med at genoprette landets meteorologiske tjeneste, men måtte pludselig påtage sig at redde stumperne af det eksisterende.

En dag da han kom ind i den meteorologiske tjenestes kontorer og fandt papirer spredt ud over det hele. Han samlede så meget han kunne og kørte til lufthavnen og fik det hele sendt hjem til Darwin i Australien.

Dokumenterne er nu blevet returneret både i form af de oprindelige dokumenter og digitaliseret version. Det skal gøre det nemmere for Østtimors meteorologiske tjeneste og lokale videnskabsfolk at bruge de mange data.

De 20 års data udfylder et stort videnshul om landets vejr og klima. Det har været svært for landets fagfolk at forstå hvordan klimaforandringerne har påvirket landet og hvordan de vil påvirke det i fremtiden, fordi de har manglet data.

Østtimor mangler stadig data om vejret fra tiden under portugisisk kolonistyre og fra Indonesien, der holdt Østtimor besat fra december 1975 til oktober 1999.

Læs mere om Østtimor på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Portal:East_Timor