Søndag får vælgerne i Den Demokratiske Republik Congo endelig mulighed for at stemme om, hvem der skal lede deres land. Valget skulle være afholdt i 2016 med er blevet udsat flere gange. Senest er det blevet udsat en uge – fra 23. til 30. december.
De 40 millioner vælgere skal vælge både præsident, nyt parlament og medlemmer til de lokale forsamlinger.
Hvis valget går efter den officielle plan og parterne accepterer udfaldet, så bliver det første gang siden uafhængigheden fra Belgien i 1960 at magten bliver overdraget på demokratisk og fredelig vis.
Den nuværende præsident Joseph Kabila har siddet i embedet siden 2001, hvor han arvede posten efter sin far Laurent Kabila, der blev myrdet af en af sine livvagter.
Han vandt valgene i 2006 og 2011. I forbindelse med begge valg var der en del vold og blodsudgydelser.
Joseph Kabilas valgperiode udløb 20. december 2016. Men han blev siddende og fandt et figenblad i grundloven, hvor det står, at en præsident skal blive siddende til der er afholdt et valg.
Han havde da siddet i to perioder, som er det maksimale som loven tillader. Derfor deltager han ikke i valget på den næstsidste dag i 2018.
Tre topkandidater
I stedet har Kabilas parti PPRP opstillet Emmanuel Ramazani Shadary som præsidentkandidat. Han er forhenværende indenrigsminister i Kabilas regering.
Han er underlagt sanktionen fra EU på grund af hans rolle i angreb på oppositionen i 2017, hvor han var indenrigsminister og dermed øverste ansvarlig for politiet og sikkerhedstjenesten.
Oppositionen har samlet sig bag kandidaten Martin Fayulu. Men to oppositionsledere, Felix Tshisekedi og Vital Kamerhe har brudt oppositionsalliancen og har opstillet Tshisekedi, der er søn af de nu afdøde Etienne Tshikedi, som gennem mange år var en af landets fremtrædende politikere.
Den populære politiker og krigsherre Jean-Pierre Bemba blev tidligere på året udelukket fra at stille op til valget. Han blev set som hovedudfordrer til Kabila, der på det tidspunkt overvejede at stille op igen. Bemba blev i 2016 blev dømt for krigsforbrydelser ved den internationale straffedomstol men fik i 2018 fik annulleret dommen.
Ifølge en aktuel meningsmåling foretaget for Congo Research Group er oppositionskandidaten Martin Fayulu favorit til at vinde valget. I målingen står han til at få 44 procent af stemmerne mens Felix Tshisekedi står til 24 procent og regeringskandidaten Emmanuel Shadary til 19 procent.
Udskudt igen og igen
Søndagens valg skulle oprindeligt have været afholdt i november 2016, så der kunne findes en afløser for præsident Kabila inden valgperioden udløb. Men landets valgkommission udskød valget til 2017, angiveligt fordi den ikke have overblik over, hvor mange vælgere der var og havde brug for mere tid til at få dem alle registreret.
Oppositionen var dog overbevist om, at det snarere drejede sig om at præsident Kabila ikke var interesseret i at opgive magten.
Valget blev fastlagt til slutningen af 2017. Men i sommeren 2017 meddelte valgkommissionen så, at heller ikke det kunne lade sig gøre. I november 2017 blev det besluttet at holde valget 23. december 2018.
Men blot tre dage før valget skulle løbe af stablen udbrød der brand i valgkommissionens lagerbygning i hovedstaden Kinshasa. Flammerne ødelagde 2/3 af de 8.000 elektroniske valgmaskiner, som skulle bruges i hovedstaden og derfor udskød valgkommissionen valget til 30. december.
Ifølge den britiske avis The Guardian var branden påsat. Det på trods af, at bygningen var bevogtet af politiet.
Utilfredshed over lokale udsættelser
Men ikke nok med at valget blev udsat i en uge. I udvalgte områder i landets østligste provinser er valget blevet udsat helt til marts. Det betyder, at vælgerne her reelt udelukkes fra præsidentvalget, da den nye præsident skal indsættes 18. januar.
Det drejer sig om regionen Beni, byerne Beni og Butembo i Nordkivu-provinsen og Yumbi i Mai-Ndombe-provinsen.
Det har skabt uro i flere byer i de to provinser. I Beni har flere hundrede demonstranter været på gaden. Ifølge den kenyanske avis The East African er der blevet skudt, men det er uklart hvem, der har affyret skuddene.
I provinshovedstaden Goma byggede demonstranter afspærringer flere steder og politiet har brugt tåregas.
Valgkommissionen begrunder den lokale udskydelse af valget med det aktuelle udbrud af ebola og vold fra militser i området.
Ifølge The East African vil tre procent af vælgerne blive berørt.
Kritik af valgkommissionen
Oppositionen er kritisk overfor den seneste udskydelse af valget. Ifølge The Guardian er det en udbredt opfattelse, at branden i lagerbygningen var et forsøg på at afspore valget og endnu engang udskyde det.
Den førende kandidat Fayulu har været meget kritisk overfor den seneste udskydelse mens den anden oppositionskandidat Tshisekedi har manet til ro og accepteret valgkommissionenes beslutning.
Generalsekretæren for Tshisekedis parti UDPS, Jean-Marc Kabund har dog sagt, at 30. december er en rød streg. Hvis den overskrides behøver partiets tilhængere ikke at afvente instrukser fra partiet, som han udtrykker det.