Af Tanya Pedersen Sierra
En ny studenterbevægelse udfordrer TVs monopol og angivelige manipulation af nyhedsdækningen og åbner op for uventede drejninger i den mexicanske valgkamp.
BEMÆRK: Analyse af kampen om præsidentposten set fra den mexicanske venstrefløj, da forfatteren har deltaget i valgkampen for venstrefløjens kandidat,
For bare få uger siden troede de fleste mexicanere, at præsidentvalget på søndag for længst var afgjort.
Enrique Peña Nieto fra det gamle Partido Revolucionario Institucional, PRI, der styrede Mexico i 71 år og frem til år 2000, ville uden tvivl blive landets næste præsident.
Kun 46 år gammel, med et fotogent ydre, gift med landets største sæbeoperastjerne og med et enormt reklameapparat i ryggen, havde han i flere måneder haft et kæmpe forspring i meningsmålingerne på over 20 procent ned til de andre kandidater til præsidentposten.
På trods af den folkelige støtte til venstrefløjskandidaten Andrés Manue López Obrador føltes det ofte som Davids kamp mod Goliat at være oppe imod PRIs og Peña Nietos store reklamebudget og tilsyneladende endeløse ressourcer i valgkampen.
En kamp, hvor penge og image så ud til at betyde mere end politisk indhold og forslag.
Vendt op og ned på alt
Men inden for den sidste måned har en uventet gruppe vendt op og ned på valgprognoserne. Unge, primært studerende fra offentlige og private universiteter, er gået på gaderne i hele landet for at protestere imod PRIs tilbagevenden til magten.
Under den seneste demonstration i hovedstaden Mexico City gik ca. 100.000 gennem centrum af byen. Blandt musik og kampråb kunne man læse skilte med slogans som ”Mexico Vågn Op”, ”Sluk for fjernsynet, tænd for dine tanker!” og ”Vores demokrati er ikke en sæbeopera”.
Protesterne mod Peña Nieto er opstået, selv om han har profileret sig som fornyelsen og demokratiseringen af det gamle PRI. Men for de studerende repræsenterer han en tilbagevending til det autoritære og korrupte PRI-regime, der regerede landet i over syv årtier.
De unge kræver tillige demokratisering af medierne, specielt af fjernsynet, hvor de to største mediekoncerner, Televisa og TV-Azteca, sammen kontrollerer 90 procent af de gratis TV-kanaler i landet. De er specielt kritiske over Televisas og TV-Aztecas uklare relationer til den politiske og økonomiske elite, der, ifølge de unge, til gengæld freder elitens reelle monopol over mediedækningen.
De unges uventede oprør og kreative brug af internettet som modtræk til den dominerende nyhedsdækning har ledt mange til at erklære begyndelsen på et “mexicansk forår”, og Peña Nietos ellers så sikre sejr synes at vakle.
PRIs retur til magten
Kritiske røster havde ellers længe inden de unges manifestationer advaret mod Peña Nieto på grund af hans angiveligt nære forhold til korrupte PRI-politikere og hans partis autoritære fortid.
Andre satte spørgsmålstegn ved hans evne til at regere et land i dyb økonomisk og social krise, specielt efter en række uheldige optrin foran journalister.
I et interview hvor han blev spurgt om priserne på flere basisvarer i Mexico, udbrød han: ”Jeg er jo ikke fruen i huset!”.
Under en bogmesse i byen Guadalajara blev han bedt om at nævne tre bøger, der havde haft størst betydning i hans liv, men, ud over Bibelen, havde han svært ved at komme i tanke om flere, byttede om på titler og forfattere og forsøgte nervøst at forklare, uden held, hvad bøgerne handlede om.
Episoder som disse fik bl.a. den kendte mexicanske forfatter, Carlos Fuentes, til at advare mod Peña Nieto i et af de sidste interviews inden sin død: ”Peña Nieto har ret til ikke at have læst mig, men dét, han ikke har ret til, er at blive Mexicos præsident på grund af uvidenhed”.
På trods af advarslerne havde en stemning af afmagt og skuffelse over det politiske system, den stadige udbredte korruption og stigende desperation over præsident Felipe Calderons (fra det konservative parti PAN) fejslagne krig mod narko-kartellerne, fået mange mexicanere til at ønske en tilbagevending til de gamle PRI-dage.
Studenteroprør
De studerendes oprør har overrasket alle. Deres fravær på den politiske scene i flere år havde ledt mange til at tro, at mexicanske unge generelt var apatiske og uinteresserede i politik.
Men under Peña Nietos besøg på det private universitet Universidad Iberoamericana i Mexico City løb den minutiøst planlagte event ud af hænderne på hans kampagnefolk. Han blev mødt af de studerende med råb, kritiske spørgsmål og beskyldninger om overtrædelser af menneskerettigheder i sin tid som delstatsguvernør i Mexico stat.
Peña Nieto endte med at flygte fra universitet efter at have gemt sig på et toilet til stor morskab for de studerende og de mange unge, der fulgte begivenhederne live gennem Twitter, Facebook og YouTube.
Størstedelen af TV-kanalerne og aviserne præsenterede Peña Nietos besøg på la Ibero som en succes og bevis på hans åbenhed overfor dialog, mens de fremstillede protesterne mod ham som orkestreret af infiltrerede medlemmer fra andre partier.
Men denne fremstilling af besøget på universitetet blev modsagt af de studerende gennem en video på nettet, hvor 131 unge ved hjælp af deres studiekort identificerede sig som Ibero-studerende og benægtede, at nogen andre end de studerende selv stod bag protesterne mod Peña Nieto.
Siden da har tusinder af studerende dannet bevægelsen “YoSoy132”, (JegEr132), en reference til, at alle kan være studerende nummer 132 i protesterne.
Det er dem, der har organiseret de store anti-Peña Nieto demonstrationer og formuleret kritikken af mediernes angivelige manipulation af nyhederne.
Gennem internettet spreder de videoer og dokumenter om bevægelsens krav og organiserer dagligt manifestationer mod Peña Nieto og Televisa i landets største byer.
Peña Nieto i frit fald
De studerendes protestaktioner har skabt genklang i meningsmålingerne.
Først offentligjorde avisen Reforma, at Peña Nietos tilslutning var faldet fra de oprindelige 45 til 38 procent af de adspurgte, mens López Obradors opbakning var vokset fra 22 til 34 pct..
Den seneste meningsmåling fra Berumen y Asociados bekræfter denne tendens og når frem til, at López Obrador nu står til 31,8 pct. af stemmerne og Peña Nieto til 30,9 pct.
Venstrefløjens første sejr ved et præsidentvalg i Mexico synes pludselig ikke urealistisk.
Obrador – en kontroversiel skikkelse
Venstrefløjens kandidat er ellers en kontroversiel figur i mexicansk politik.
Den tidligere borgmester for Mexico City opnåede stor popularitet gennem de velfærdsprogrammer, han gennemførte i byen, og stiller nu op til præsidentposten for anden gang.
I 2006 stod han til at vinde valget, men mange er af den opfattelse, at han var offer for smædekampagner og udbredt svindel på selve valgdagen. Siden har López Obrador ledt bevægelsen Movimiento Regeneración Nacional, MORENA, med det formål at organisere befolkningen til at kunne modstå endnu et forsøg på valgsvindel.
López Obrador har opbakning fra især store dele af landets fattigste grupper, men ved dette valg har han også fanget støtte fra middelklassen og erhvervsledere, der har været ofre for narkovolden og den økonomiske krise.
Ikke desto mindre har det været svært for López Obrador at bryde med skræmmebillederne og beskyldningerne om, at han vil ”splitte landet”, på grund af hans direkte angreb på den øverste politiske og økonomiske elite.
López Obrador havde længe sagt, at “medierne vil påtvinge Peña Nieto som Mexicos næste præsident, som de har introduceret til vælgerne gennem fjernsynet på samme måde, som man introducerer et billigt produkt på et marked”.
Men det er takket de unges åbenlyse kritik af PRI og af de traditionelle medier, at mange vælgere, som endnu ikke har bestemt sig, nu tilsyneladende kigger over mod López Obrador som en reel mulighed for at undgå PRIs generobring af magten.
“YoSoy132”-bevægelsen har allerede opnået sin første sejr, da både Televisa og TV-Azteca gik med til at vise den sidste officielle debat mellem kandidaterne på landsdækkende TV, et krav López Obrador længe havde lagt frem for døve øren.
Bevægelsen indkaldte også alle præsidentkandidater til en debat styret af de unge selv, som blev vist live gennem YouTube. Alle kandidater mødte op, undtagen Peña Nieto.
Televisa-leaks
En anden faktor, der har slået slemme skår i Televisas’ påståede neutralitet i valgkampen, er en reportage i den britiske avis The Guardian.
Den blotlægger på baggrund af lækkede dokumenter, at Televisa siden 2005 har solgt indlæg i nyheds- og underholdningsprogrammer for at promovere Peña Nietos image blandt seerne, men også for at skade López Obrador, op til, under og efter valget i 2006.
Som ved det arabiske forår bliver de traditionelle mediers stillingtagen til fordel for den økonomiske og politiske elite synliggjort gennem de unges brug af sociale medier. Samtidig smuldrer Peña Nietos image i takt med, at der spredes kritisk information gennem internettet.
En ny stemning af håb vokser nu blandt mange mexicanere, der ved valget søndag d. 1. juli for første gang øjner muligheden for at sætte en stopper for årtiers korruption og ændre de store uligheder blandt befolkningen.
Spørgsmålet er dog, hvor langt de unges brug af sociale medier til at sprede alternativ information er nået i denne sidste måned inden valget.
For i Mexico har kun 15 procent af indbyggerne direkte adgang til internettet, og 95 pct. modtager stadig alle nyheder gennem fjernsynet, dvs. gennem Televisa.
——————
Cand.scient.adm. Tanya Pedersen Sierra (26) bor p.t. i Mexico og arbejder i tænketanken Fundación Equipo, der er tilknyttet bevægelsen Movimiento Regeneración Nacional på venstrefløjen i landet syd for Rio Grande.
Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk