Partiet FRELIMO, der har styret Mozambique i samfulde 39 år, ser ud til at vinde igen, igen. Foreløbige optællinger tyder på, at regeringspartiets præsidentkandidat vil få ca. 60 procent af stemmerne, hvilket indebærer, at han har vundet præsidentposten allerede i første valgrunde.
Det anslås, at Filipe Nyusis modkandidat fra Renamo, Afonso Dhlakama, har fået omkring 30 pct. af stemmerne. Den tredje opstillede kandidat fra det nyeste parti, MDM, forventes at havne på ca. 10 pct., skriver udenrigsministeriet i København i en pressemeddelelse lørdag.
55-årige Filipe Nyusi (foto t.v.) er tidl. forsvarsminister i den store nation i Sydøstafrika, der har modtaget så megen dansk bistand siden uafhængigheden fra Portugal i juni 1975 (se nedenfor).
Det ser ligeledes ud til, at FRELIMO har fået over halvdelen af pladserne i parlamentet i Maputo.
Generelt viser valgresultatet, at FRELIMO er gået noget tilbage og de to største oppositionspartier har vundet frem.
Både Renamo og MDM har forkastet valgresultatet og forlanger omvalg efter beskyldninger om valgsvindel.
Udover EU har der været valgobservatører fra SADC og lokale NGOer i Mozambique.
Man kan se en omfangsrig foto-serie fra Nyusis valgkamp på http://www.nyusi.org.mz (tryk på foto).
Ikke lige muligheder under valgkampen
De første indikationer viser, at valgdeltagelsen, opgjort til lidt over 50 pct. af de stemmeberettigede, var noget højere end ved seneste valg i 2009.
De foreløbige vurderinger fra EU’s valgobservatører indikerer, at valgafholdelsen indtil videre er foregået i god ro og orden på trods af enkeltstående voldsepisoder på valgdagen.
Ligeledes fremhæver EU observatørmissionen, at civilsamfundet har spillet en vigtig rolle ved at fremme gennemskuelighed og informere om problemer og uregelmæssigheder.
Derimod har de opstillede partier ikke har haft lige muligheder i forberedelse af valghandlingen, såsom eksempelvis lige adgang til statslige medier.
Råd fra Mogens Jensen
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) siger i den anledning:
”Jeg er glad for, at Mozambique’s befolkning har vist stor tilslutning til demokratiet ved den betydelige deltagelse i valgprocessen”.
“Overordnet set er valget foregået i god ro og orden, men det er beklageligt, at der har været enkeltstående eksempler på vold på valgdagen”.
“Samtidig er de foreløbige vurderinger, at de opstillede partier ikke har haft lige muligheder i forberedelse af valghandlingen som eksempelvis lige adgang til statslige medier. Dette må der følges op på fra myndighedernes side”.
“Jeg opfordrer til, at eventuelle uoverensstemmelser over valgresultater løses på fredelig vis gennem valgkommissionen eller de relevante juridiske instanser. Det er vigtigt at bevare freden og den demokratiske ånd i et land, der har gennemgået langvarige og blodige krige”, slutter ministeren.
Skelsættende valg
Onsdagens parlaments- og præsidentvalg indebar, at Armando Guebuza (http://en.wikipedia.org/wiki/Armando_Guebuza) ikke kunne genopstille som præsident, fordi han i henhold til forfatningen kun kan lede landet i maksimalt to valgperioder, hver på fem år.
Valgene er skelsættende for landets fremtid, da de kan være afgørende for, om Mozambique vil gå i retning af en fredelig udvikling med større politisk frihed eller glide tilbage i væbnet konflikt og sammenstød, vurderer udenrigsministeriet i København.
Mozambique har formelt et flerpartisystem, hvor de største partier er FRELIMO, Renamo og MDM (Mozambiques demokratiske bevægelse). FRELIMO har siddet på regeringsmagten siden selvstændigheden. Renamo har frem til 1992 udkæmpet en væbnet kamp mod FRELIMO-styret.
I modsætning til kommunalvalget opstillede Renamo kandidater til både præsident- og parlamentsvalget. Det samme gjorde MDM, der ved det seneste kommunalvalg vandt borgmesterposter i flere store byer.
En fredsaftale mellem FRELIMO og Renamo i begyndelsen af september har været afgørende for afvikling af valget.
Mere om FRELIMO på http://en.wikipedia.org/wiki/FRELIMO
Rig nation, som alligevel er fattig
BBC online skriver udbyggende fredag:
The long and devastating civil war ended in 1992 after an estimated one million people had died. Renamo took up arms again in 2013 but in August agreed a ceasefire.
Renamo’s Afonso Dhlakama’s last-minute entry made this the most fiercely contested election since independence.
More than 10.7 million people were registered to vote in the country’s 11 provinces, as well as more than 89,500 Mozambicans abroad.
Voting was extended at some polling stations amid reports of a large turnout.
Mozambique is one of Africa’s fastest-growing economies, with billions of dollars worth of natural resources. But the country remains one of the world’s poorest.
The presidential candidates:
* Filipe Nyusi (FRELIMO) is a former defence minister, running on a “continuity ticket”. His main campaign pledge is to mechanise the underdeveloped agricultural sector, redistribute wealth and tackle mass youth unemployment – se også http://en.wikipedia.org/wiki/Filipe_Nyusi
* Afonso Dhlakama (Renamo) is a veteran opposition leader who joined the presidential race at the last minute after emerging from hiding in the Gorongosa mountains of central Mozambique in September to sign a peace deal with Mr Guebeza
* Daviz Simango (MDM) only formed his party in 2009 after breaking away from Renamo
Danmarks store bistand helt siden MONAP
Danmark har støttet Mozambique med u-landshjælp siden uafhængigheden i 1975 og ikke altid uden problemer – se f.eks. http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/26-02-14/danidas-r-dselskabinet-dag-10-mega-sag-i-mozambiqu
BEMÆRK BEMÆRK: Der kan desværre optræde en fejl i koden, så man skal fjerne “%C2%A0” efter mozambiqu for at få telegrammet frem.
Støtten var forankret i sympati for selvstændighedsbevægelsen “Fronten til Mozambiques Befrielse” (FRELIMO), som måtte føre en lang krig mod kolonimagten. Især venstrefløjens flagskib i det danske u-landsmiljø, IBIS, var aktiv fra første dag med en hærskare af kooperanter.
Formålet med den danske indsats er uforandret at bekæmpe fattigdom og sikre en bæredygtig (holdbar) udvikling.
Det har det været helt siden de nordiske lande indledte indsatsen i form af et stort fælles-nordisk landbrugsprogram, MONAP, som imidlertid gik op i limingen i intern kævl og bureaukrat, støttede fejlslagne ideologisk-betingede eksperimenter i jordbruget (statsfarme m.v.) og opererede under ekstremt vanskelige betingelser i en borgerkrigshærget ny nation.
MONAP forsvandt og hvert af de nordiske lande fik sit eget nationale bistandsprogram i landet, hvor Norden fortsat er en bistandsstormagt.
Det danske samarbejde er i dag koncentreret om vækst & beskæftigelse, sundhed, miljø & klima og retssektoren. Hertil kommer en udviklingskontrakt med bl.a. generel budgetstøtte.
Det planlægges at omlægge udviklingssamarbejdet med Mozambique fra enkelte sektorprogrammer til et samlet landeprogram i 2016 med tilsagn i 2016 og 2017.
Mozambique er en af de største modtagere af danske u-landsmidler overhovedet – nogle har kaldt nationen en dansk kæledægge.
Ifølge tekstanmærkningerne til SR-regeringens finanslovsforslag for 2015 står landet til at få udbetalt i alt 961 mio. kr. i tre-året 2014-2016 fra u-landsrammen.
Se også telegrammerne
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/15-10-14/sang-og-dans-f-r-mozambiques-kvinder-til-stemmeurn
og http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/14-10-14/unge-skaber-nye-politiske-vinde-i-mozambique
Vide mere om Mozambique?
Se http://en.wikipedia.org/wiki/Mozambique