Venstres sparekniv får Caritas til at lukke ned i bundfattigt land

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det skriver den katolske hjælpeorganisation i en pressemeddelelse fredag.

Regeringens finanslovsforslag for 2016 betyder for Caritas Danmark en reduktion på 7,6 mio. kr. i forhold til bevillingen i år, hvilket vil sige en nedgang fra 29 til 21,4 millioner i 2016.

Desuden fremrykkes afviklingen af programmet i Andeslandet Bolivia til 31. december 2015 – et år før den planlagte udfasning.

Caritas’ programmer i Uganda, Zimbabwe og Nordøstindien videreføres som planlagt og berøres ikke. Programmet i Burma må i 2016 bremse lidt op i forhold til planlagte nye aktiviteter, hedder det.

Konsekvenser for sekretariatet

Endelig bliver staben på sekretariatet på Gammel Kongevej i København reduceret med to-et-halvt årsværk. Således er én medarbejder blevet afskediget, og et barselsvikariat bliver ikke besat.

“Klart nok må opgaverne på vort sekretariat tilpasses som følge af reduktionen i arbejdet ude. Alligevel er det trist at skulle sige farvel til en dygtig medarbejder og se arbejdet på sekretariatet forringet”, siger generalsekretær i Caritas Danmark, Jann Sjursen.

Organisationens nødhjælpsbevilling på 18 mio. kr. på finansloven, der er en såkaldt partnerskabsaftale, er ikke berørt af regeringens finanslovsforslag for 2016.

Regeringen lægger op til store besparelser på udviklingsbistanden på i alt 2,9 mia. kroner i 2016. 17 organisationer, der har en rammeaftale med Udenrigsministeriet om deres udviklingsprogrammer, får deres budgetter beskåret med ca. 26 procent.

“Spild af menneskelige og økonomiske ressourcer”

“Det er en meget voldsom opbremsning fra et år til et andet. En så stor besparelse kan ikke gennemføres uden at spilde en masse menneskelige og økonomiske ressourcer, der er investeret i udviklingsprogrammer”, siger Jann Sjursen og fortsætter:

“Det efterlader partnerorganisationer og fattige mennesker i de berørte udviklingslande i en helt urimelig situation”.

“Der er kort og godt tale om, at vi svigter. Det er bestemt ikke noget, vi er stolte over, men vi er tvunget til det som følge af regeringens finanslovsforslag”, anfører den tidl. minister og partiformand i 12 år for det daværende Kristeligt Folkeparti.

Læs mere om Caritas-programmet i Sahel-landet Niger her.

Se vor fødselsdagsomtale af Jann Sjursen, da han fyldte 50 i oktober 2013.